- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Напето на границама Белорусије - Запад покушава да је увуче у украјински сукоб

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаГранична осматрачница на белоруско-украјинској граници
Гранична осматрачница на белоруско-украјинској граници - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
Пратите нас
Ситуација на западним и јужним границама Белорусије постала је веома напета: у Пољској се налази читав спектар западне војне технике, од оклопних возила и тенкова до извиђачких авиона и стратешких бомбардера.
Запад на овај начин покушава не само да уплаши Белорусију због њених искрених и пријатељских односа с Русијом, него и да је увуче у украјински сукоб, кажу за Спутњик руски експерти .
Дмитриј Љубкин, шеф оперативно-аналитичког одељења Државног пограничног комитета Белорусије, изјавио је за телевизију СТВ да се на граници Белорусије дешавају прилично озбиљне провокативне акције.
„С војне тачке гледишта, наравно, најопаснија ситуација за нас је у јужном правцу. Зашто? Зато што је Украјина у рату и ту се налази значајан број јединица Оружаних снага Украјине и њене територијалне одбране. Граници се приближавају људи без ознака, који се не могу идентификовати као граничари. Управо они спроводе непријатељске акције: дижу оружје у правцу наших граничара, провоцирају“, навео је Љубкин.
Осим тога, према речима заменика команданта Ратног ваздухопловства и ПВО републике Анатолија Булавка, у близини границе Белорусије наставља се тренд интензивних летова војне авијације западних земаља.
„Број летова се вишеструко повећава. Раније је било око 30-70 летова месечно, а прошле недеље више од 140“, изјавио је Булавко, додајући да је трећину летова изводила извиђачка авијација са посадом, као и дронови.

Ситуација на граници озбиљна и напета

Како каже за Спутњик руски војни експерт Виктор Литовкин, ситуација на западној граници Белорусије је озбиљна.
„С оне стране границе, у Пољској, налазе се америчке трупе. Недавно је стигла и њихова копнена дивизија са 700 оклопних возила, укључујући и тенкове. Осим тога, на аеродромима Пољске, на борбеном дежурству се налазе амерички ловци, јуришне летелице, извиђачки авиони, па чак и стратешки бомбардери који редовно лете до ваздушне границе Калињинградске области Русије и до границе Белорусије. Осим тога, у пољском селу Реџиково је америчка база противракетне одбране где се налазе амерички лансерни модули у које се могу стационирати крстареће ракете великог домета „томахавк“. Дакле, претње су заиста велике“, објашњава саговорник Спутњика.
Да је ситуација напета и озбиљна на границама Белорусије слаже се и руски војни историчар Јуриј Кнутов. Према његовим речима, велику опасност представља групација војска НАТО.
„У Пољској је размештена прилично озбиљна НАТО групација. Треба узети у обзир и пољске оружане снаге, као и оне које се налазе у балтичким земљама. Недавно је одатле стигла још једна тенковска дивизија. Осим тога, укупно 1275 оклопних возила „бредли“ и „абрамс“ се налазе у Пољској и Литванији“, констатује наш саговорник.

Увлаче Белорусију у украјински сукоб

На питање због чега западне земље стварају напетост на граници према Белорусији, Олег Глазунов, експерт Удружења војних политиколога и ванредни професор Катедре за политичке науке и социологију на Руском економском универзитету „Плеханов“, каже да Запад на овај начин покушава да увуче Белорусију у украјински сукоб.
„Њима би одговарало да Белорусија буде увучена у овај сукоб, што би могло да доведе до погибије белоруских војника уколико би украјинском артиљеријом биле гранатиране белоруске територије. Запад мисли да би то довело до незадовољства становништва и обојене револуције. Стога је њихов главни задатак да, поред Русије, и Белорусију увуку у овај сукоб. Тада би покушали да сруше власт у Минску која им не одговара“, објашњава наш саговорник.
Запад се, према речима Глазунова, окомио на Белорусију јер је ова држава прави и искрени пријатељ Русије.
„Белорусија је једини прави савезник Русије. Белоруски лидер Александар Лукашенко је више оријентисан на Русију него на Запад. А Западу би било корисно да се на челу ове државе налази особа којом они могу да управљају. Тамо сматрају Русију и Белорусију највећим непријатељима и због тога прижељкују да сруше власт Путина и Лукашенка“, констатује стручњак.

Русија штити Савезну државу

Међутим, према речима Глазунова, Русија никада неће оставити у невољи Белорусију која је део Савезне државе.
„У Белорусији постоји добро обучена војска, као и специјалне службе. Русија и Белорусија су имале низ заједничких војних вежби на којима су увежбавале борбену координацију трупа“, објашњава наш саговорник.
Осим војних вежби, како каже Литовкин, формирана је и регионална групација руских и белоруских трупа, укључујући и авијацијску групу.
„Они ће штитити границу Белорусије са Пољском, Украјином и Литванијом. Треба имати на уму да су америчке трупе и у Литванији. Што се тиче Украјине, на белоруској граници налази се око 20.000 њихових војника“, објашњава стручњак.
Кад је реч о опремљености оружјем, Кнутов наглашава да је Русија испоручила Белорусији ловце Су-30 и противваздушне ракетне системе С-400 „Тријумф“.
„Ови одбрамбени системи су у стању да заштите важдушни простор Савезне државе и одговоре на потенцијалне ваздушне нападе. Такође, Белорусија предузима све мере у вези са повећањем борбене готовости и способности да одговори на све провокације које се могу десити на граници“, наглашава саговорник Спутњика.
Литовки такође истиче да, у случају потенцијалног напада на Белорусију, Русија има пуно право да употреби нуклеарно оружје у одбрани Савезне државе.
„То је предвиђено војном доктрином и основама употребе нуклеарног оружја. Ако Русију или њене савезнике нападне држава или коалиција земаља које поседују нуклеарно оружје, руска држава има право да узврати напад“, упозорава саговорник.
Подсетимо, због заоштравања ситуације на западним границама Савезне државе, Минск и Москва су се договорили о распоређивању регионалне војне групе две земље.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова истакла је да распоређивање заједничке регионалне групације снага Русије и Белорусије представља одговор на јачање снага НАТО-а у Пољској и балтичким земљама.
Председник Белорусије Александар Лукашенко раније је изјавио да Украјина предлаже Минску пакт о ненападању. Међутим, а да с друге стране наставља да наоружава милитанте и екстремисте који су потенцијално опасни за белоруску државу.
Ракетни систем Бук у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2023
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Белорусија има лек за „абрамсе“ и „леопарде“
Заједничке војне вежбе Русије и Белорусије  - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
РУСИЈА
Русија и Белорусија формирају заједничке центре за војну обуку
Амерички специјалци - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
СВЕТ
Неочекивана мировна понуда из Вашингтона: Да ли је у позадини нови амерички рат /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала