- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Зеленски признао: Никада нисмо намеравали да испуњавамо Минске споразуме

© AP Photo / Stefan RousseauПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2023
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски признао је да је раније сам изјавио немачкој канцеларки Ангели Меркел и француском председнику Емануелу Макрону да се Мински споразуми не могу испунити и да он не планира да их испуњава.
„Ускочио сам у овај воз који је, да будем искрен, већ клизао у провалију. Под возом мислим на ове споразуме у целини. Свака тачка је вагон, а када почнете да га анализирате, схватите: све је постављено тако да једна страна не може нешто да испуни, а друга страна замрзава сукоб. Нисам видео у споразумима жељу да се Украјини остави независност! Схватам њихово становиште: пре свега, желели су да мало задовоље апетите Русије на рачун Украјине“, рекао је Зеленски у интервјуу за „Шпигел“ одговарајући на питање новинара да ли је покушао да испуњава Минске споразуме.
Он је додао да је одуговлачење сасвим нормално у дипломатији.
„По мом мишљењу, ти споразуми су имали само једно значење: захваљујући њима се појавила званична платформа за дискусију како би се бар нешто одлучило... Али што се тиче ‘Минска’ у целини, рекао сам Емануелу Макрону и Ангели Меркел: нећемо моћи да га реализујемо“, објаснио је украјински председник .
Према речима Зеленског, исту ствар рекао је и председнику Русије Владимиру Путину на првом и последњем састанку са њим у нормандијском формату 2019. године.
„Рекао сам му исто што и овима двома. Они су били изненађени и одговорили: Да смо знали раније да ћете променити смисао нашег састанка, било би проблема и пре самита“, додао је Зеленски.
Он је додао да је украјинска страна користила споразум само за размену ратних заробљеника.
Почетком децембра, Меркелова је изјавила да су Мински споразуми били покушај да се Кијеву пружи време за јачање. Одмах за њом то је потврдио и бивши француски председник Франсоа Оланд. Према његовим речима, тадашња геополитичка ситуација није ишла у корист Украјине, а Западу је била потребна пауза.
Руски председник Владимир Путин прокоментарисао је да је изјава Меркелове за њега изненађујућа и разочаравајућа.
Петро Порошенко - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
РУСИЈА
Порошенко о Минским споразумима: Осам година за формирање војске и антипутиновске коалиције
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала