- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Порошенко о Минским споразумима: Осам година за формирање војске и антипутиновске коалиције

© AP Photo / Efrem LukatskyПетро Порошенко
Петро Порошенко - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
Пратите нас
За време постојања Минских споразума Кијев је могао да ојача војску и окрене Запад против Москве, изјавио је бивши украјински председник Петро Порошенко у документарном филму „Путин против Запада“ ТВ Би-Би-Си.

„Овај документ је Украјини омогућио осам година за формирање војске, економије и глобалне проукрајинске антипутиновске коалиције“, рекао је он.

Истовремено, саветник за безбедносну политику некадашње немачке канцеларке Ангеле Меркел Кристоф Хојсген истакао је у фолму да се пре потписивања Минских споразума, Порошенко пожалио Меркел на жалостан положај украјинских војника у Дебаљцеву.

„Порошенко јој је јасно рекао да су украјинске снаге потучене, да једва могу да држе положаје и да ако се Руси пробију, могу да оду све до Кијева. Зато су му били потребни споразуми“, објаснио је Хојсген.

Земље које су лагале треба да сносе одговорност

Портпаролка Министарства иностраних послова Марија Захарова је, коментаришући ситуацију са Минским споразумима и недавна признања Француске, Британије, Немачке и Украјине да су ови документи омогућили Кијеву да добије на времену, истакла:

„Уколико су земље које, како се сада испоставља, нису намеравале ништа да испуне и разматрале су ова документа која су изнела ради одобравања у Савету безбедности како би била обавезујућа за све – лагале, а сада о томе отворено говоре, значи да треба да сносе одговорност“.

Провокациона политика САД изазвала сукоб у Украјини

Захарова је у емисији „Соловјој уживо“ нагласила да сматра да на Западу почињу постепено да схватају да је у основи целе ситуације са Украјином провокациона политика Вашингтона.
Она је подвукла да је Русија одавно то знала и покушавала је годинама да то саопшти свима, а сада тога постају свесни и стручњаци и политиколози и новинари.
Портпаролка је оценила да САД имају различите циљеве, а не само један.

„То није само наша земља. Као што сада чујемо, целом свету је већ јавно објављено да је то ланац земаља. Односно, то су све оне земље, које због неког става заобилазе САД, то су и Кина и сви остали који ће стварати турбуленције у западној мочвари“, закључила је Захарова.

Петро Порошенко је раније у разговору са руским пранкерима признао да су Мински споразуми заправо били потребни да би се добило на времену и да би се ојачала украјинска војска уз подршку НАТО-а.
Почетком децембра, Меркелова је изјавила да су Мински споразуми били покушај да се Кијеву пружи време за јачање. Одмах за њом то је потврдио и бивши француски председник Франсоа Оланд. Према његовим речима, тадашња геополитичка ситуација није ишла у корист Украјине, а Западу је била потребна пауза.
Руски председник Владимир Путин прокоментарисао је да је изјава Меркелове за њега изненађујућа и разочаравајућа.
Украјински војници - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2022
РУСИЈА
Све о Минским споразумима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала