- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Вашингтон поручио Москви: Спремни смо...

© AP Photo / Charles DharapakЗграда Стејт департментa
Зграда Стејт департментa - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе су спремне за дијалог са Русијом у оквиру Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ) и разочаране тиме што Москва повезује реализацију споразума са ситуацијом око Украјине, изјавила је заменица државног секретара САД за контролу наоружања Бони Џенкинс током виртуалног брифинга.

„САД су апсолутно заинтересоване за обнављање контаката са Русијом како бисмо се поново вратили преговорима о стратешкој стабилности и обновили инспекције“, рекла је она.

Према њеним речима, циљ Вашингтона је да јасно стави до знања да је спреман за састанак, када и Москва буде спремна.
Заменица је поручила да САД намеравају да „проуче начине“ за обнављање дијалога са Русијом.
Џенкинс је истакла да је реализација СТАРТ-а изузетно важна за националну безбедност САД.
Претходно је заменик руског министра иностраних послова Сергеј Рјабков изјавио да је тешко замислити да амерички официри врше инспекцију руских војних објеката када су страна у сукобу у Украјини.
Раније су медији објавили да је Америка први пут оптужила Русију за кршење Споразума о смањењу стратешког наоружања јер Москва није дозволила америчким инспекторима да уђу у руска нуклеарна постројења, а такође је одбила да разговара о потешкоћама које су се јавиле у оквиру споразума. Русија је одговорила да је Вашингтон својим акцијама сам поткопао принципе реализације Споразума СТАРТ у делу који се тиче недељивости безбедности.
Споразум између Русије и САД о мерама за даље смањење и ограничавање стратешког офанзивног наоружања потписан је 8. априла 2010. године у Прагу. Овај споразум заменио је Уговор о стратешком офанзивном наоружању из 1991. године и, након ступања на снагу, заменио је Уговор о смањењу стратешких офанзивних потенцијала из 2002. године. Москва и Вашингтон су 3. фебруара 2021. разменили ноте о завршетку унутрашњих процедура неопходних за ступање на снагу споразума о продужењу Уговора на пет година. Споразум истиче 2026. године.
Министарство иностраних послова Руске Федерације зграда панорама РФ МИД Русија  - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
РУСИЈА
Русија одбацује оптужбе Вашингтона о непоштовању Споразума о стратешком наоружању
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала