- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Заваравајућа одлука и закаснели потез“: Реакција из Сирије на делимично укидање америчких санкција

© AP Photo / Ghaith AlsayedЗемљотрес
Земљотрес - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Пратите нас
Америчка администрација саопштила је да на 180 дана из санкција Сирији изузима активности које се односе на санирање последица разорног земљотреса који је погодио ову земљу. Министарство иностраних послова Сирије објавило је да сматра да одлука Вашингтона о делимичном укидању санкција Дамаску – доводи у заблуду.
„Заваравајућа одлука америчке администрације о делимичном и привременом замрзавању неких једностраних, принудних и смртоносних мера, којима је подвргнут сиријски народ, није ништа друго до поновљена копија ранијих индикативних одлука“, наводи се у саопштењу МИП-а Сирије, коју је објавила агенција САНА.
Сиријско Министарство позвало је Вашингтон да прекине своје једностране принудне акције против Сирије и затражило од земаља и међународних организација да „захтевају укидање нехуманих блокада, уведених сиријском народу“.
Сиријски посланих Мухамед Хаир ал-Акам је у интервјуу за Спутњик одлуку Вашингтона назвао закаснелим кораком. Он сматра да је то требало урадити раније, јер је сада изгубљена могућност да се спасу људи који су се нашли под рушевинама.
Према његовим речима, одлука о привременом укидању санкција је донета узевши у обзир да би их „бројне земље свакако прекршиле како би помогле Сирији, а Вашингтон у том случају не би могао ништа да приговори“.
Претходно је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила да Русија позива Запад да укине санкције Сирији које спречавају пружање хуманитарне помоћи тој земљи након земљотреса.
Америчко Министарство финансија саопштило је данас да је одлучило да се до 8. августа 2023. године (180 дана) америчке санкције неће односити на активности поводом санирања последица земљотреса Сирији. Конкретно, реч је о трансферу новца у Сирију или из ње. У саопштењу се додаје да одлука, истовремено, не дозвољава трансакције повезане са нафтом, сарадњу са санкционисаним лицима и Владом републике.
Подсећања ради, западне земље не помажу Сирији и њеном народу након земљотреса због санкција које су већ годинама на снази против сиријских власти али и, како сматрају руски експерти, због пријатељских односа Дамаска и Москве. Они пружају подршку искључиво невладиним организацијама које спроводе разне антисиријске акције.
Земљотрес јачине 7,7 степени Рихтера у понедељак рано ујутро погодио је југоисточну Турску и Сирију. Око 13.25 догодио се још један земљотрес – јачине 7,6 степени, саопштили су турски сеизмолози. Према најновијим подацима Министарства здравља Сирије у разорном земљотресу погинуло је 1.387 људи, док је повређених 2.326.
Последице разорног земљотреса у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
СВЕТ
Како Запад ћутке разара Сиријце након земљотреса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала