- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Осам година од потписивања Минских споразума - Како је Европа лагала Русију

© Sputnik / Виктор Толочко / Уђи у базу фотографијаЛидери Нормандијске четворке
Лидери Нормандијске четворке - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2023
Пратите нас
Пре тачно осам година, 11. и 12. фебруара 2015, одржан је сусрет лидера „нормандијске четворке“, током којег је потписан документ о примирју у Украјини – Комплекс мера за испуњавање минских споразума, односно такозвани „Минск 2“.
Документ су 12. фебруара у Минску усагласили лидери Немачке, Русије, Француске и Украјине – Ангела Меркел, Владимир Путин, Франсоа Оланд и Петро Порошенко. Документ су потписали чланови контакт групе за решавање кризе у Украјини, као и лидери самопроглашених република Донбаса – Доњецке и Луганске Народне Републике.
Данас се, међутим, испоставља да ни Кијев, као ни Париз и Берлин, нису имали намеру да поштују одредбе споразума, већ да је идеја била да се „купи време“, како би се украјинска армија спремила за сукоб с Русијом.
То потврђује недавна изјава актуелног председника Украјине Владимира Зеленског у интервјуу немачком „Шпиглу“, као и недавне изјаве Ангеле Меркел и Франсоа Оланда.
Зеленски је у интервјуу „Шпиглу“ признао да није планирао да испуњава одредбе Минских споразума, те да се у вези с тим лично жалио бившој немачкој канцеларки Ангели Меркел и председнику Француске Емануелу Макрону, рекавши им да је тај документ немогуће реализовати.
„Што се тиче Минских споразума у целини, ја сам рекао Емануелу Макрону и Ангели Меркел: 'Нећемо моћи тако да их реалузујемо'“, изјавио је Зеленски и додао да је о томе говорио и предсендику Русије Владимиру Путину на првом и последњем сусрету с њим, у „нормандијском формату“, 2019. године.
„Ја сам му рекао исто што и осталима. Они су се изненадили и одговорили: 'Да смо то знали раније, да ћете изменити смисао нашег сусрета, проблема би било још пре самита'“, испричао је украјински лидер како је текао разговор учесника „нормандијске четворке“.
У децембру прошле године Ангела Меркел је изјавила да је циљ Минских споразума био да се „купи време“ за Украјину, а да је то био прави циљ документа убрзо је признао и бивши француски председник Франсоа Оланд.
Бивши председник Украјине Петро Порошенко такође је недавно изјавио да су Мински споразуми потписани да би та земља имала времена да реформише армију и да створи међународну коалицију против Русије.
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2023
Специјална операција у Украјини
Зеленски признао: Никада нисмо намеравали да испуњавамо Минске споразуме
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
РУСИЈА
Кремљ: Порошенко, Меркелова и Оланд потврдили да су Мински споразуми за њих били само параван
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала