- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Морнаричка пешадија руске морнарице на вежби бојевог гађања у Приморском крају - Sputnik Србија

УЖИВО Зеленски сменио заменика команданта Националне гарде Украјине

Пратите нас
У току је 353. дан руске специјалне војне операције у Украјини. У Кијевској, Харковској, Одеској и Запорошкој области Украјине током ноћи одјекивале експлозије. Канцеларија УН за људска права забринута због начина на који се Кијев односи према руским ратним заробљеницима.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:49 11.02.2023
У пет области Украјине проглашена ваздушна опасност.
21:29 11.02.2023
Обука украјинских тенкиста за управљање и одржавање тенкова „леопард 2“ почиње следеће недеље, али за сада ће успети Украјинце да обуче само основним стварима, пише „Шпигел“ позивајући се на своје изворе.
Бундесвер намерава да спроведе убрзану обуку како би украјинске посаде у року од шест до осам недеља били обучени за примену немачког тенка.
Обука ће бити основна јер иначе комплетна обука траје неколико година.
21:02 11.02.2023
Украјински председник Владимир Зеленски сменио је заменика команданта Националне гарде Украјине Руслана Дзјубу који је био задужен за логистику и позадину.
19:03 11.02.2023
У Сан Рему је одржан протест против планова да се на музичком фестивалу прочита обраћање украјинског председника Владимира Зеленског.

Учесници протеста су носили руске заставе и Георгијевске ленте. Они су осудили и политику НАТО, антируске санкције и војну помоћ Кијеву, преносе италијански медији.

Организатори фестивала су првобитно желели да обезбеде видео-обраћање Зеленског али после петиције су одустали од идеје.
Фестивал се одржава крајем фебруара или почетком марта.
18:40 11.02.2023
Градоначелник Маријупоља Олег Моргунов изјавио је да је у некадашњем вртићу у том граду пронађена 171 украјинска мина калибра 82 милиметра.
18:14 11.02.2023
У Дњепропетровској области Украјине проглашена је ваздушна опасност.
16:51 11.02.2023
Обавештајци Западног војног округа Русије заузели су, напредујући на кременском делу фронта, два упоришта Националне гарде Украјине, јавља репортер Спутњика.
Према речима саговорника напад је извршен истовремено на пунктове гарде. Битка се одиграла брзо а непријатељ није успео да предузме неке контраакције већ је у брзини напуштао положаје.
Било је очигледно да нису очекивали. На земљи у шуми где су била упоришта остали су лешеви украјинских војника.
15:32 11.02.2023
Аналена Бербок, немачка министарка иностраних послова - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2023
РУСИЈА
Захарова поручила Аналени Бербок: Престаните да се бавите ескалацијом кризе
15:15 11.02.2023
Политика САД не треба да доприноси продужавању бесмисленог конфликта у Украјини и расту броја погинулих, рекао је за Спутњик конгресмен из државе Аризона Пол Госар. Како је рекао, садашња ситуација је неодржива и земља је одвано спремна за мир.
„Месеци ескалације на пољу наоружања и реторике опасност су не само за грађане Русије и Украјине, него и за цео свет“, рекао је Госар.
14:43 11.02.2023
Из правца Украјине нападнута је група грађевинских радника у селу Гујево, у Курској области Русије. Један човек је погинуо, а један је рањен, саопштио је губернатор Курске области Роман Старовојт.
14:18 11.02.2023
Украјинске снаге гранатирају Доњецк
Украјинска војска испалила је током поподнева још пет пројектила НАТО калибра од 155 милиметара на Петровски рејон Доњецка, саопштило је Представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.
Градоначелник Доњецка Алексеј Кулемзин је раније саопштио да је приликом гранатирања Петровског рејона срушена једна зграда. Према наводима очевидаца, погинуо је један цивил, а једна жена је извучена испод рушевина.
13:18 11.02.2023
Украјинске снаге постављају мине на делу фронта код Кремене
Украјинске снаге минирају делове фронта, покушавајући да успоре напредовање руске војске у правцу Кремене у Луганској Народној Републици, рекао је за Спутњик припадник Западног војног округа који испуњава задатке на тој деоници.
„По шуми размештају мине с касетном муницијом, већина путева је минирана, као и знатан део шуме. То донекле успорава напредовање“, рекао је војник.
13:02 11.02.2023
Тестирање нове ракете руског система ПРО у Казахстану - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2023
Специјална операција у Украјини
Руска војска извела масовне ракетне нападе – блокирано пребацивање оружја и резерви Кијева
11:43 11.02.2023
Фински председник: Финска и Шведска ће постати чланице НАТО-а у јулу
Финска и Шведска постаће пуноправне чланице НАТО-а у јулу, сматра председник Финске Саули Нинисте.
„Председник Саули Нинисте сматра да ће Финска и Шведска постати пуноправне чланице НАТО-а на самиту Алијансе који се одржава 11. и 12. јула у Виљнусу. Нинисте наглашава важност тог пута, изјављујући да ће, уколико чланство не буде постигнуто до лета, процес ступања у НАТО бити отежан“, преноси финска агенција СТТ.
Процес је успорен због оклевања Турске да ратификује захтеве двеју земаља за пријем у НАТО.
„Не верујем да ће председник Турске подлећи било каквом јавном притиску. Ако се нешто отвори у билатералним преговорима САД и Турске, то би могло да има ефекта“, додао је Нинисте.
11:23 11.02.2023
Око 20.000 украјинских војника на линији борбеног контакта у Запорошкој области
Украјинска армија концентрисала је групацију од 20.000 људи у делу Запорошке области која је под њеном контролом, изјавио је представник регионалне администрације Владимир Рогов.
„Према нашим проценама, дуж линије борбеног контакта у делу Запорошке области која је под контролом Кијева, налази се групација противника од око 20.000 људи, али то им неће бити довољно да организују офанзиву великих размера“, рекао је Рогов.
Према његовим речима, украјинска армија повећава и количину војне технике и муниције.
„Познати су нам планови противника, тако да је неопходно да делујемо превентивно“, нагласио је Рогов.
11:03 11.02.2023
Руске снаге напредовале два километра у правцу Кремене
Обавештајне службе Западног војног округа напредовале су за два километра у последњих неколико дана на делу фронта ка Кремени у Донбасу, преноси дописник Спутњика с лица места.
„За три дана било је напредовање више од два километра, не само овде, него на свим деоницама у овом рејону. Знатан део шуме је 'очишћен'“, рекао је припадник Западног војног округа који учествује у операцији.
Ситуација у сватовском и кременском правцу у Донбасу заоштрила се прошле јесени. Украјинска војска редовно гранатира Кремену и периодично покушава да продре кроз одбрану у тој области.
10:35 11.02.2023
Председник Финске: Не видим предуслове за мир у Украјини
Председник Финске Саули Нинисте изјавио је да не види предуслове за мир у Украјини.
„Говорим о мире, схватајући да предуслове за мир у овом тренутку нема“, изјавио је Нинисте у интервјуу финској агеницији СТТ, говорећи о ситуацији у Украјини.
Нинисте, чији други и последњи мандат истиче за годину дана, сматра да ће онај који га буде наследио такође морати много пажње да посвећује Украјини.

„Надам се да ће то бити питања обнове земље“, додао је Нинисте.

09:03 11.02.2023
Украјинске снаге испалиле око 40 пројектила на градове у Херсонској области
Оружане формације кијевског режима су током ноћи гранатирале Каховку, Нову Каховку и Голу Пристањ у Херсонској области, испаливши око 40 пројектила на њих, саопштио је представник хитних служби региона.
„Током ноћи кијевски режим је наставио да гранатира цивилну инфраструктуру у насељима Нова Каховка, Гола Пристањ, Каховка, Васиљевка, испаливши 39 пројектила из артиљерије. Подаци о евентуалним цивилним жртвама и материјалној штети се утврђују“, навео је он.
07:51 11.02.2023
Русија спремна само за преговоре без претходних условљавања
Русија је спремна за преговоре, али без претходних условљавања, изјавио је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Вершинин.
"Да, класика говори да се било каква ратна дејства завршавају преговорима, а ми смо природно већ говорили да ћемо за такве преговоре бити спремни. Али само за преговоре без претходних условљавања, преговоре на основу постојеће стварности, преговора који имају у виду циљеве које смо јавно огласили", рекао је Вершинин.
07:48 11.02.2023
Током протекле ноћи догодила су се два напада на енергетске објекте у Дњепропетровској области, саопштиле су власти региона.
Један пројектил погодио је подручје у близини Кривог Рога, док је други погодио Николајевски рејон.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала