- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Русија не сматра сврсисходним продужење споразума о житу

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаЖетва пшенице у Новосибирској области
Жетва пшенице у Новосибирској области - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2023
Пратите нас
Руска страна сматра да су концепт истанбулског пакета споразума, као и продужење прехрамбеног споразума у марту без опипљивих резултата – неприкладни, изјавио је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Вершињин у интервјуу за РТVI.
Одговарајући на питање о перспективама продужетка прехрамбеног споразума у марту за наредних 120 дана, заменик министра је истакао да став Русије по овом питању остаје непромењен.

„Без опипљивих резултата на реализацији меморандума Русија – Уједињене нације, пре свега, на реалном укидању санкционих ограничења на руским пољопривредним производима, концепција пакета споразума потписаних у Истанбулу, као и једноставно продужење украјинског документа су несврсисходни“, објаснио је Вершињин.

Дипломата је истакао да је „црноморска иницијатива“ за извоз украјинске хране усвојена 22. јула прошле године у Истанбулу и првобитно је била предвиђена да важи до 18. новембра 2022. године (120 дана).
Он је напоменуо да је затим, у недостатку примедби страна, споразум продужен на још 120 дана, до 18. марта текуће године.
„Важење меморандума Русија – УН о нормализацији извоза домаћих пољопривредних производа је три године“, истакао је он.
Вершињин је раније оценио да је слободан приступ руским пољопривредним производима и ђубривима на тржишту, који је предвиђен прехрамбеним споразумом, и даље отежан.
Прехрамбени споразум који је потписан је 22. јула у Истанбулу предвиђа укидање ограничења извоза руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Теретни брод Razoni у луци у Одеси - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
РУСИЈА
Русија упозорила: Споразум о житу продужен – свака злоупотреба коридора ће бити сузбијена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала