Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Страх и нелагода међу Србима на КиМ“: Писмо амбасадорима Квинте, УНМИК-у, Еулексу и команди Кфора

© Sputnik / Дејан СимићБаза косовске полиције код Лепосавића
База косовске полиције код Лепосавића - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2023
Пратите нас
Бивши градоначелник Лепосавића Зоран Тодић упутио је писмо амбасадорима земаља Квинте, шефовима Мисије ЕУ у Приштини, УНМИК-а, ОЕБС-а, Еулекса, као и команданту КФОР-а, у вези са одлуком владе привремених приштинских институција о експропријацији земљишта на северу тзв. Косова чији су власници Срби, а која се налази на територији те општине.
„Право својине у вашим државама је неприкосновено и апсолутно и познато вам је да је задирање у њега могуће изузетно и на основу строгих и прецизних законских прописа и процедура. Закон о експропријацији непокретне имовине (03/Л-139) је такође један од таквих закона, врло прецизан, са јасно дефинисаним процедурама, разлозима и могућностима за експропријацију имовине. Међутим, његова примена од стране тренутне владе показује да он не важи и не примењује се једнако за све на тзв. Косову“, навео је Тодић у писму у које је Танјуг имао увид.

Одлуке о експропријацији уносе страх и нелагоду

Тодић је почетком новембра заједно са осталим представницима Срба са севера КиМ напустио приштинске институције, због навода да су изложени непрестаном и континуираном терору и институционалном насиљу.
Он је додао да је као бивши председник општине Лепосавић, која је у међувремену распуштена од стране владе у Приштини, дужан да „на овај начин начин укаже на низ проблематичних одлука и активности владе у Приштини везаних за поступке експропријације земљишта на територији општине Лепосавић“ које, осим што „брину власнике погођене имовине“, уносе „страх и нелагоду“ код свих осталих становника.
„Као што вам је вероватно познато, влада је донела одлуку бр.01/119 од 16.01.2023. године, којом се одобрава проглашење од посебног јавног интереса непокретности власника, одлуку бр.02/124 од 02.02.2023. године, којом се одобрава захтев на сопствену иницијативу за експропријацију на непокретностима које се налазе на територији општина Лепосавић и Зубин Поток, које имају за циљ да се изграде инфраструктурни пројекти за јавни интерес, као и одлуку 01/124 од 02.02.2023. године, којом се овлашћује Министарство просторног планирања, животне средине и инфраструктуре, да изврши припремне радове на непокретностима које се налазе у катастарским зонама Дрен и Лешак у општини Лепосавић“, подсетио је Тодић.
По његовим речима, доношење таквих одлука од стране владе у Приштини представља кршење Закона о експропријацији, Устава и Међународних конвенција којима се регулише поступак експропријације и иза којих се, како је додао, крије намера за остваривање одређених политичких циљева, али и прикривање већ предузетих незаконитих активности и мера приликом изградње постојећих база специјалне полиције на које је Влади указано и од стране међународних представника.
„Одредба члана 4. Закона о експропријацији јасно предвиђа у које сврхе се може предузети поступак експропријације када је орган експропријације Влада. У сваком од ових случаја јавни интерес се везује искључиво за економски интерес и благостање грађана, попут изградње објеката за обезбеђење јавног образовања, здравства и услуга социјалне заштите, изградњу путева, рудника, енергетских постројења и слично“, истакао је Тодић.

Где је јавни интерес

Међутим, како је додао, у одлукама владе, које, осим што су у супротности у много чему одредбама Закона о експропријацији непокретне имовине, не може се установити поводом које то намене се утврђује јавни интерес и спроводи поступак експропријације, а што је орган који спроводи експропријацију сходно одредбама чланова 7. и 8. истог закона, био дужан да наведе.
„О тој намени постоји само назнака, искључиво само на основу онога што у медијима говоре званичници Владе, да се ради о експропријацији ради изградње полицијске и војне базе. Кроз то се јасно и једноставно може установити да се ова експропријација не спроводи ради изградње објеката у интересу власника предметних парцела, нити становника општине Лепосавић, а што је само по себи нелегитимно и супротно јавном, односно општем интересу“, навео је Тодић у писму.
Како је оценио, експропријација од стране владе нема за циљ побољшање животног стандарда становника општине Лепосавић, јер се поступак спроводи у тренутку када је општина Лепосавић распуштена и нема своје органе, чиме јој је ускраћено да активно учествује јавној расправи, даје коментаре и подноси тужбе, а што је прописано чланом 3. Закона о експропријацији.
„Оваквом дискриминацијом општине Лепосавић од стране централних органа ускраћено јој је право и на правну заштиту које је загарантовано чланом 11. Европске конвенције о локалној самоуправи која се директно примењује на основу члана 123. став 3. Устава. Препоручио бих Вам да упоредите одлуке које је иста влада спровела у другим деловима тзв. Косова нпр. Приштини, Подујеву или Призрену, где је већинско становништво албанско, и где су поступци експропријације спроведени у складу са законом, са начином и поступком незаконите и насилне експропријације у општинама Зубин Поток и Лепосавић, где је већинско становништво српско“, додаје Тодић у писму.

Срби - грађани другог реда за Приштину

Нагласио је да се врло лако може установити да се закон и устав селективно примењују и да постоје очигледни двоструки стандарди, што, како је навео, никоме на северу КиМ није непознато.
„Оправдано се поставља питање да ли и ви, као представници демократског и цивилизованог света, подржавате политику тренутне Владе и господина Куртија да за српску заједницу на тзв. Косову, не важе права која су прописана законом, уставом и међународним конвенцијама којима се гарантују и штите људска права, односно да су они грађани другог реда за које очигледно важе племенска правила на основу којих им се отима имовина“, рекао је Тодић.
Он је у писму подсетио да владавина права, као један од циљева за који се, како је рекао, свих ових година залажу мисије којима се обратио, и која је кључни елемент за демократизацију тзв. Косова на путу чланства у ЕУ, не познаје дупле стандарде.
„Она мора бити иста и идентична према свима и у сваком случају. Намера додатне милитаризације северног Косова скривене под плаштом борбе против криминала кроз наводну експропријацију, односно класичну узурпацију приватне имовине, изазивају додатно неспокојство код већ забринутих грађана Лепосавића, али и свих осталих општина на Северу КиМ“, поручио је Тодић.

Приморани на протесте

Према његовим речима, власници непокретности чија је имовина погођена незаконитом експропријацијом „која има за циљ отимање“ имовине, приморани су да протестују.
„Блокирали су прилазе својим парцелама јер код њих постоји забринутост да се изградњом полицијских и војних база жели извршити притисак на њих да напусте Косово, као и да изградња таквих објеката има за циљ застрашивање и малтретирање преосталог српског становништва на тзв. Косову. На крају, ми грађани из заједнице чија су права директно погођена оваквим незаконитим деловањем централних власти у Приштини, принуђени смо да се овом незаконитом и насилном одузимању приватне, али и имовине општине Лепосавић супротставимо свим правним и осталим демократским средствима“, рекао је Тодић.
Он је додао да од оних којима се обратио писмом, као релевантног и кредибилног међународног фактора, очекује да стану у „одбрану и заштиту цивилизацијских и европских вредности“, што значи, како је рекао, „да је право својине апсолутно право које гарантовано свим међународним документима и да се може ограничити по строго прописаним законским разлозима, а да се изузетно може одузети или ограничити, што дефинитивно није случај када је реч о свим поступцима експропријације у општинама Лепосавић и Зубин Поток“.
Протест мештана Дрена код Лепосавића због експропријације земљишта за изградњу база тзв косовске полиције - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
СРБИЈА
Адвокат Срба којима су приштинске власти експроприсале имовину: Предстоји тешка борба
Мештани Дрена потписују петицију против одлука владе у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
СРБИЈА
Протест мештана Дрена: Не дају дедовину за базе Куртијевих специјалаца, потписана петиција /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала