- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија припремила нацрт резолуције УН за истрагу о диверзији на „Северном току“

© AP Photo / Seth WenigЧланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку
Чланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2023
Пратите нас
Русија је припремила нацрт резолуције Савета безбедности Уједињених нација који позива генералног секретара те организације Антонија Гутереша да под хитно оснује међународну независну комисију за истрагу о диверзији на цевоводима „Северног тока“, рекао је за Спутњик извор у УН.
Према његовим речима, руска мисија је припремила нацрт резолуције Савета безбедности УН, у којој се од генералног секретара тражи да „под хитно оснује међународну независну комисију“ за спровођење вишестране и непристрасне истрафе о свим аспектима диверзије на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“.
Нацрт, према његовим речима, позива да се пронађу извршиоци, спонзори, организатори и саучесници у диверзији.
Заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански је на свом Телеграм каналу написао да ће Русија тражити да следеће седмице у Савету безбедности УН буде одржано гласање о нацрту резолуције.
„Данас смо Савету безбедности УН поднели нацрт резолуције о спровођењунезависне међународне истраге о експлозијама на 'Северном току', под окриљем генералног секретара УН. Тражижемо гласање о том нацрту следеће недеље", навео је Пољански.
Раније је амерички новинар Симор Херш објавио истраживање о саботажи гасовода „Северни ток“. Он тврди, позивајући се на неименоване изворе, да су експлозију организовали амерички рониоци помоћу Норвешке. Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев, коментаришући материјал новинара, истакао је да Москва нема податке о томе ко је извршио диверзију гасовода.
Председник САД Џозеф Бајден је одлучио да одобри диверзију на „Северним токовима“ након више од девет месеци тајних разговора с тимом за националну безбедност САД, тврди Херш.
Касније је Пентагон саопштио за Спутњик да САД нису умешане у експлозије на руским извозним гасоводима „Северни ток“.
Терористички напади су се догодили 26. септембра, истовремено на два крака „Северног тока“. Немачка, Данска и Шведска не искључују могућност да је реч о планираној диверзији. Оператер „Сверног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, саопштила је да је штета на гасоводима без преседана и да је немогуће проценити када ће они бити поправљени.
Главно тужилаштво Русије покренуло је кривични поступак по делу међународног тероризма. Председник Русије Владимир Путин је изјавио да је очигледно да су експлозије на гасоводима терористички напад.
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2023
СВЕТ
Херш: Америку чекају колосалне последице због експлозија на гасоводима "Северни ток"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала