- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Хрват је напустио Чилића због Србина и за Спутњик је открио: „Дошло је време за корак даље“

© AP Photo / Shuji KajiyamaМиомир Кецмановић
Миомир Кецмановић - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
Пратите нас
Недавно је Миомир Кецмановић одлучио да прекине сарадњу са чувеним Налбандијаном, а бригу о каријери талентованог српског тенисера преузео је хрватски стручњак Иван Цинкуш. После Мишиног позива прекинуо је сарадњу са Марином Чилићем, а какав потенцијал је препознао у 23-годишњем Београђанину, и на чему ће посебно радити са њим открива за Спутњик.
Када је прошле године Миомир Кецмановић стигао до четвртог кола Аустралијан опена, а потом и до четвртфинала на Мастерсима у Индијан Велсу и Мајамију, дао је назнаку да следи његова сезона из снова. Еуфорију је посебно будило то што га је тренирао прослављени тенисер Давид Налбандијан.
Међутим, коцкице Србина и Аргентинца се ипак нису поклопиле, а други део сезоне био је блед у односу на оно што Миша пружио на почетку. Јасно је било да је дошло време за промене, а ту промену Кецмановић је нашао у Хрватској.
Марин Чилић бори се са тешком повредом колена и питање је када ће поново на терен, због чега је Иван Цинкуш његов тренер постао отворен за нову сарадњу, а прва порука уследила је од српског тенисера.
„Знамо се од раније. Радио је са Миром Хрватином као јуниор, а Миро и ја се знамо цео живот. Тренирали смо заједно док сам радио са Марином и упознао сам и његову тетку чак. Када су прекинули са Налбандијаном сплет околности је био да се Марин повредио, контактирали су ме, причали смо и договорили сарадњу“, прича Цинкуш за Спутњик.
Чилић са којим је претходних година радио изузетно успешно није се љутио јер и сам познаје Миомира и зна колики је његов потенцијал.
„Наравно да се није љутио, није му било драго, али шта да се ради. То је нови изазов, да се радило о повреди која траје месец два па да се вратим, али ми не знамо колико ће трајати његов опоравак, а Миша ми је драг и као особа и као играч и ово је један нови изазов у мом послу“, сматра Цинкуш.
На питање да ли мисли да је Миомир калибар за тениски врх, Хрват нема дилеме. Верује у свог новог ученика, али сматра да му је потребан континуиран рад као и позитивна енергија.

„Тешко је сада рећи, али сигурно да је показао да може. Рекао сам му 'Већ си био у четвртфиналу, играо си четврто коло Гренд слема, освојио си турнир, значи већ си ту. Ајмо сада да направимо корак даље'. Рад мора да буде континуиран, не може мало тренинг, мало одмарање. Сигурно је играч за Топ 20, не волим да одем предалеко, сигуран је и Топ 15, али већ за првих десет на свету морају да се посложе неке ствари. Мора да веже све Гренд слемове и Мастерсе да игра добро. Са Марином сам имао паузу, па када смо поново кренули да радимо био је изван Топ 30, а ја сам знао да може да се врати у врх. Ја сам са њим три до четири године био у топ шест, то није лако. Потребан је континуитет, али и позитивна енергија. Ако жели да учи увек може да тражи од себе више“, објашњава хрватски стручњак.

Кецмановић је и сам раније говорио о томе како мора да промени начин размишљања у тренуцима када му не иде. Цинкуш управо ту ставку види као једну од кључних за напредак српског тенисера.
„Пробао сам да му објасним да не волим негативност, нема тога. Можемо да кажемо да тај један дан није ишло, али не смемо да будемо негативни. Причао сам и са кондиционим тренером, рекао је да је супер да је Миша добро. Када гледам у глобалу већ на старту делује да имамо добру комуникацију“, истиче Цинкуш.
У разговору са Кецмановићем Миомир се већ жалио на сличне ствари.
„Већ сада ми је рекао да на тренингу није био задовољан. Па шта сада? Океј тај дан је тренинг био лош, ајмо сутра да направимо три ствари на које ћеш се фокусирати. Дешаваће се и победе и порази, то није битно. Битно је колико си ти уложио себе на тренингу да на мечу можеш да кажеш да си одиграо десет бекхенд паралела, а да је седам од њих ушло. Мора свакодневно да се ради на себи, не може само да се каже да си био на тренингу“, објашњава хрватски стручњак.
Кецмановић и Цинкуш почеће сарадњу одмах после турниру у Делреј Бичу који је Хрват путује већ у недељу и нада се да ће гледати српског тенисера у финалу од ког Мишу дели само један корак.
„Мислим да могу да му помогнем, чујемо се свакодневно. Волим да разговарам са својим играчем, иако тренутно нисам са њим волим да му дам савете, смернице. У недељу путујем за Делјер Бич, надамо се финалу тамо, када заврши идемо корак по корак. Нисам хтео да долазим усред турнира, тешко је сад одмах променити неке ствари, а можда бих му створио и притисак. Овако ћемо имати недељу дана тренинга после чега следи Акапулко, Индијан Велс и Мајами. Било би боље да се спремимо и боље упознамо пред те турнире“, рекао је Цинкуш.
Хрватски стручњак верује да је српски тенисер у правим годинама када треба да направи кључан корак за напредак у каријери.
„На све треба гледати као на изазов, не може све увек да буде феноменално. Мислим да он сад када је крочио у 24. годину у наредне три године он треба да искорачи напред, како би имао добру базу. Да је стагнирао јесте, ти одиграш два четрфинала Мастерса, а онда следеће сезоне не догураш толико далеко онда нешто мора да се промени“, искрено је појаснио Цинкуш.
Хрватски стручњак је велико и важно име међу тениским тренерима јер је са Марином Чилићем постигао сјајне резултате. Колико је помогао Марину најбоље се видело 2017. године када је Чилић стигао до финала Вимблдона, али и годину дана касније када се борио за трофеј на Аустралијан опену.
Нема сумње да Миомир уз себе има одличног стручњака и по свему судећи некога са ким је успео да „кликне“, а резултати ће тек доћи.
Данил Медведев - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
СПОРТ
Медведев се после четири месеца бори за трофеј – Рус се враћа у друштво најбољих
Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
СПОРТ
Надал не иде у Америку: „Тужан сам, није могуће да играм“
Миомир Кецмановић - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
СПОРТ
Кецмановић преко Американца до полуфинала – Алкарас „џелат“ Срба
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала