- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Американац води ка „дужничком ропству“ – за осам месеци је срушио све што је Рус градио 11 година

© AP Photo / Matt DunhamРоман Абрамович
Роман Абрамович - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
Пратите нас
Прошло је осам месеци од одласка Романа Абрамовича из Челсија, али фудбалском клубу из Лондона у најмању руку не иде набоље – тим је у Премијер лиги далеко од борбе за титулу, а навијачи се све више сећају некадашњег власника клуба. И нису задовољни радом Американаца који су преузели клуб јер их воде у право дужничко ропство.
Бес навијача је најпре изазвао дебакл у ФА Купу и пораз од Манчестер ситија од 4:0, што је значило рани губитак шансе за бар један трофеј у сезони, али и брзо подсећање на оно чиме су се радовали у претходном периоду.
Цело прво полувреме певали су песме о Абрамовичу и бившем тренеру Томасу Тухелу, сећајући их се лепим речима. Пораз од тима Пепа Гвардиоле постао је оличење последњих месеци живота клуба, који лети право у амбис, чему је сведочио и потоњи пораз од Фулама са 2:1, па и они од пре неколико дана од Сандерленда код куће (0:1) и Дортмунда у гостима у Лиги шампиона (1:0).
Корпорација на челу са Американцем Тодом Белијем, почела је да ради у Челсију великом чистком. Марина Грановска и Петар Чех, који су били задужени за трансфере код Абрамовича, напустили су клуб, променило се и медицинско особље, а Тухел је у септембру добио отказ.
© AFP 2023 / ADRIAN DENNISМарина Грановскаја
Марина Грановскаја - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
Марина Грановскаја
Највише од свега, навијачи нису разумели одлазак Грановске и главног тренера. Рускиња се наметнула као један од најјачих преговарача на свету, а Немац је тим довео до трофеја у Лиги шампиона после само четири месеца на клупи.

Лоши откази и трансфер политика

Нови тим није на висини задатка. Челси муче повреде, трансфери не поправљају ситуацију, а тренер Грејем Потер се показује слабијим од Тухела. А тим је испао из ФА купа тако рано први пут у 20 година.
Челси је дошао у ову позицију и због бројних повреда, али и због лоших и скупих појачања која се нису најбоље показала.
Британска штампа повезује епидемију повреда са потпуним реструктурирањем рада медицинског штаба. Када је Бели уклонио „Абрамовичеве људе” из клуба, отпуштени су шеф медицинског особља, који је у клубу радио 11 година, и главни физиотерапеут, који је на функцији био од 2005. године.
Челси је прошлог лета потрошио рекордних 280 милиона фунти у једном прелазном року, од старта сезоне потрошено је преко 400 милиона фунти! Али, резултати су катастрофални. Сада се клуб налази на истој удаљености од уласка у Лигу шампиона и испадања у Чемпионшип.
И поред страшне ситуације у првенству и позива навијача на смену руководства и стручног штаба, столица под Потером се не клати. Острвски инсајдери уверавају да Грејем има пуно поверење. Прича се да је тренер у преговорима са Белијем тражио гаранције да, у случају низа киксева, клуб неће доносити драстичне одлуке.
Током година Абрамовичеве владавине навијачи Челсија навикли су на успехе и победе и тешко да ће толерисати оно што сада виде. Под Абрамовичем, ниједан тренер не би издржао овако неуспешан низ. А Грејем успева да спушта клуб све ниже на табели и ужива подршку управе.
За све то време, навијачи Челсија могу само са сетним осмехом да се присете минулих трофејних дана и скандирају име бившег руског власника, али и да стрепе од будућности.

Американац „спискао“ преко 600 милиона

Последњи дан зимског прелазног рока донео је нови рекорд енглеског фудбала за који се опет побринуо нови газда Челсија Американац Тод Бели.
Аргентинац Енцо Фернандез је после месец дана мукотрпних преговора постао фудбалер Челсија јер су „Плавци“ пристали да плате клаузулу од 121 милиона евра на којој је све време Бенфика и инсистирала.
Међутим, успели су да издејствују да не плате целу суму одједном, већ ће португалски великан на рате добијати новац. Прецизније, Фернандез ће бити плаћен у шест рата. Првих 45 милиона евра Челси ће одмах уплатити, а осталих 76 ће пристизати на одложено, и не све у Бенфику.
И аргентински великан Ривер Плејт ће од овог посла зарадити око 35 милиона евра због клаузула које има од раније, али наравно да ће и са остатком новца у Лисабону сви бити презадовољни јер су Аргентинца довели пре само шест месеци за 18 милиона евра.
Светско првенство на коме је Енцо експлодирао и добио награду за најбољег младог играча, али и ово што ради ново руководство Челсија, резултовали су највећим трансфером у историји Премијер лиге.
Само ове сезоне Тод Бели је потрошио 611 милиона евра на појачања.
Саша Лукић - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
СПОРТ
И „десетка“ и „чистач“ – колико заправо Лукић може да помогне Митровићу?

Дужничко ропство

Американац, који је купио „Плавце“ од Абрамовича одмах по избијању ситуације у Украјини, испоставио се као човек широке руке који ће изазвати револуцију у фудбалу.
Челси је посебно демонстрирао силу куповином Михајла Мудрика из Шахтјора за 100 милиона евра, играча кога је буквално преотео Арсеналу, а овај трансфер отворио је питање - како ће се сви трошкови одразити на УЕФА правила о финансијском фер-плеју?
Редовна ревизија стартује у фебруару, а после двогодишње борбе са ковидом и финансијским проблемима, енглески фудбал се враћа у нормалу - привлачи богате спонзоре, пуне се стадиони и потписују нови уносни уговори о ТВ правима.
Највећи утицај на спровођење финансијског фер-плеја имаће поново плате и уговори играча, заједно са обештећењима плаћеним за фудбалере.
Али, не треба занемарити ни зараде које клубови остварују па је тако исти тај Челси само за освајање Лиге шампиона добио 120 милиона евра. Без прихода од маркетинга и улазница.
Упркос уносном трошењу на „Стамфорд Бриџу" под вођством Тода Белија, у Челсију су уверени да имају механизме да остану у оквиру прописа о финансијском фер-плеју и да неће бити кажњени забраном довођења играча или избацивањем из Европе.
© AFP 2023 / DAMIR SENCARАлександар Чеферин, Тод Бели, Челси
Александар Чеферин, Тод Бели, Челси - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
Александар Чеферин, Тод Бели, Челси
Челси ће, наравно, морати да прода неке од фудбалера из садашњег тима како би растеретио играчки кадар, а главни адут у испуњењу услова УЕФА су дугорочни уговори које су потписали са новим фудбалерима.
Мудрик је на пример потписао уговор на осам и по година (као и рекордер Енцо Фернандес), док је новајлија из Монака Беноа Бадијашил парафирао уговор на седам и по година после 40 милиона евра „тешког" трансфера.
У основи, Челси ће на нове играче „развући“ трошкове у распону њихових уговора што значи да ће по правилима финансијског фер-плеја Мудрик рецимо коштати „Плавце“ око 12 милиона евра по години.
Али и овај план носи са собом одређени ризик јер у случају да неки од скупоцених играча не успеју да се адаптирају на нову средину, њихова евентуална продаја ће створити велике рупе у финансијском фер-плеју.
Зато су „Плавци" у суштини сада заробљени са фудбалерима које су купили – и они ће морати да донесу успехе на терену. Другим речима - у дужничком ропству.
Друга ствар коју су Бели и Челси урадили ове зиме је то што су подигли лествицу на трансфер пијаци. Сада се свака процена вредности неког играча гледа у односу на новац који је издвојен за Фернандеса, а то значи да ће цене тек ићи у небеса.
Због чињенице да огромни трансфери често буду исплаћивани кроз бескрајне рате, УЕФА је најавила да ће донети ново правило по ком ће рок за отплату бити ограничен на пет година, што би требало да уведе какав-такав ред на већ хаотично фудбалско тржиште.
Руски навијач - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
СПОРТ
Тукли руског навијача на стадиону у Швајцарској – јер је говорио руским језиком
Драган Џајић - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
СПОРТ
Драган Џајић званично предложен за председника ФСС
Жоао Феликс - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2023
СПОРТ
Први мачићи... Феликс „поцрвенео“ на дебију за Челси
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала