- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Данска, Немачка, Шведска: Москва информисана о истрази у вези са гасоводима; Пољански: Није

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаДео магистралног гасовода "Северни ток"
Део магистралног гасовода Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
Пратите нас
Данска, Немачка и Шведска тврде да су руске власти биле информисане о истрази која је спроведена у вези са терористичким нападима на гасоводе „Северни ток“.
„Руске власти су биле информисане о истрази која се водила“, наводи се у заједничком саопштењу које су доставили амбасадори те три земље у УН.
Писмо је објављено и на Твитер налогу данског Министарства спољних послова уочи седнице савета безбедности УН коју је сазвала Русија због терористичких напада на гасоводе.
Седница почиње у 21 сат по централноевропском времену.
Русија је раније припремила нацрт резолуције Савета безбедности УН којом се позива генерални секретар организације да формира комисију за истрагу диверзије на „Северним токовима“.
Пољански је прецизирао да је Русија тражила седницу у среду, али да јаче западне земље нису дозволиле Малти, председавајућој СБ, да закаже седницу у повољном термину да се не би бацила сенка на посебну седницу Генералне скупштине УН која се у то време одржава.
Заменик руског амбасадора у УН Дмитриј Пољански изјавио је да ове три земље нису обавестиле Русију о истрази.
Оштећења на три од четири крака гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ откривена су 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност да је реч о циљаној диверзији.
Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, саопштио је да је на гасоводима причињена невиђена материјална штета и да је немогуће оценити када ће они бити поправљени.
Амерички новинар Симор Херш је раније објавио текст о својој истрази експлозија на гасним магистралама „Северног тока“. У чланку Херш наводи да су амерички рониоци током војних вежби НАТО-а „Балтопс“ на лето 2022. године под цевоводе „Северног тока“ поставили експлозив, који су три месеца касније активирали Норвежани.
Пентагон и Бела кућа су саопштили да САД немају везе с тим, а Стејт департмент је позвао да се верује ставу Америке.
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
СВЕТ
Симор Херш: Нећу сведочити пред америчким Конгресом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала