- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Министар одбране из Абу Дабија за Спутњик са добрим вестима за војску и економију Србије

© AP Photo / Jon GambrellСајам наоружања IDEX у Абу Дабију
Сајам наоружања IDEX у Абу Дабију - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
Пратите нас
Српска одбрамбена индустрија је на међународном сајму наоружања и војне опреме у Абу Дабију имала запажено место и кући се враћа са добрим вестима због чега ће Војска Србије, али и одбрамбена индустрија, а тиме и економија Србије изаћи јача, оценио је за Спутњик министар одбране Милош Вучевић.
Сумирајући утиске после три дана на међународном сајму наоружања и војне опреме - "ИДЕКС 2023" у престоници Уједињених Арапских Емирата, Вучевић је указао на то да је реч о прворазредном светском догађају, не само када је у питању наоружање и војна опрема, него политичком и економском.

Запажено место Србије у Абу Дабију

Емирати, на челу са председником, шеиком Мухамедом бин Заједом ал Нахјаном, успели су да у садашњим околностима у Абу Дабију окупе читав свет што је, по оцени министра одбране Србије, несвакидашње. На истом месту су се нашле државе западне хемисфере, али и Кина, Русија, Индија и остале државе, велики произвођачи, купци и трговци наоружања и војне опреме, што се не виђа сада сваки дан, констатовао је Вучевић.
„Оно што је битно што се тиче српске одбрамбене индустрије јесте да смо имали запажено место. Долазак председника Републике Александра Вучића је неспорно подигао видљивост наших произвођача, онога што Србија може да понуди. Верујем да ћемо донети добре вести за српску одбрамбену индустрију и генерално за Војску Србије. Ја сам задовољан оним што сам могао да чујем, током три дана је било много корисних састанака, али и наших интерних састанака и мислим да ће Војска Србије, али и одбрамбена индустрија Србије, а тиме и економија Србије изаћи из свега јача“, оценио је наш саговорник.
На питање шта ће бити приоритет државе када су у питању Војска Србије и њено наоружање у садашњим глобалним геополитичким околностима, Вучевић није имао дилему.

Улагање у домаћу индустрију

„Оно што је важан сегмент је да ће држава издвојити више пара за куповину наоружања и војне опреме од домаће индустрије. То је директно убризгавање средстава у домаћу индустрију, а напослетку и у Војску Србије, од нових сложених борбених система, до модернизације постојећих“.
© Sputnik / Лола ЂорђевићСрпски самоходни топ хаубица НОРА је изазвао инетресовање на сајму наоружања у Абу Дабију
Самоходне топ хаубице НОРА-Б52 - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
Српски самоходни топ хаубица НОРА је изазвао инетресовање на сајму наоружања у Абу Дабију
Додао је, при том, да оно што већ имамо никако неће бити искључено, него ће надоградњом ти системи бити учињени далеко функционалнијим, убојитијим.
„Имамо једно снажно финансирање домађе индустрије, с друге стране ми смо разговарали и оно што је председник најавио ми ћемо имати закључен уговор са Емиратима за куповину више врста дронова. Оно што јесте најубојитије јесу ти дронови камиказе, нешто што ми сада немамо што се показало као врло ефикасно у украјинском рату и не само њему. Ми гледамо све оно што можемо да купимо, а да чувамо наше људство, како би били далеко одбрамбено јачи“, казао је Вучевић.

Набавке из иностранства

О томе којим ћемо још иностраним набавкама додатно оснажити нашу војску није могао да говори. Не зато што је, како је рекао, то тајна, мада је нешто од тога и поверљиво, него што још то није дефинитивно договорено.
Има ту, каже, делова, компоненти које су нам потребне, нешто смо видели и тек ћемо да анализирамо. У питању је велики скуп, са стотинама штандова из целог света и захтевно је било покупити све информације.
Ипак додаје да је делегација Србије дошла добро припремљена о томе шта је интересује због чега је већ постојала комуникација са онима за чије производе смо заинтересовани.
© Канцеларија председника Републике за сарадњу са медијимаПосета председника Емирата Мухамеда бин Заједа ал Нахјана српском штанду на сајму наоружања у Абу Дабију била је све само не протоколарна
Председник Србије Александар Вучић и шеик Бин Зајед ел Нахјан - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
Посета председника Емирата Мухамеда бин Заједа ал Нахјана српском штанду на сајму наоружања у Абу Дабију била је све само не протоколарна
Он се посебно осврнуо на данашњу посету председника Емирата нашем штанду.

Са председником Емирата мимо свих протокола

„Врло је била импресивна данашња посета шеика Мухамеда бин Заједа нашем штанду. Председник УАЕ, верујте, не стаје на сваки штанд и не долази код свих и у сваком смислу је то била атракција када је данас посетио штанд Србије и наше произвођаче и задржао се готово сат времена, што је ван свих протокола“, истакао је министар одбране Србије.
Он сматра да је то била потврда посебних односа две државе и њихових председника, али и поверења шеика Бин Заједа као неког ко се цео радни век бави питањем војске, наоружања, војне опреме.
А оно што је Србија понудила на штанду већ је претходно изазвало велику пажњу заинтересованих. То је био и једна од разлога што је председник Вучић најавио да ће да пре краја године бити обезбеђено улагање од додатних око 700 милиона евра у нашу одбрамбену индустрију.

Нора, Милош, Александар...

На питање шта је од изложеног изазвало посебно интересовање, наш саговорник каже да је посреди оно што раде државне компаније.
© Tanjug / NENAD MIHAJLOVICМинистар одбране Милош Вучевић сматра да се са међународног сајма наоружања наша делегација кући враћа са добрим вестима због чега ће Војска Србије, одбрамбена индустрија, а тиме и економија Србије изаћи јача
Милош Вучевић - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
Министар одбране Милош Вучевић сматра да се са међународног сајма наоружања наша делегација кући враћа са добрим вестима због чега ће Војска Србије, одбрамбена индустрија, а тиме и економија Србије изаћи јача
„Самоходна топ хаубица „Нора“ је нешто што је атракција, али и нешто ново што се припрема, нова верзија оклопног борбеног возила „Милош“, продужена за већи број војника који се њим превозе, то је и нова верзија топ хаубице „Нора“, то је и супер топ који се ради, потом самоходни топ хаубица „Александар“, као и читав низ дронова које раде државне, али и приватне компаније. Много тога што је конкурентно на тржишту, наравно артиљеријска муниција, све оно што ради наша наменска индустрија“, прецизирао је Вучевић.
Сајам у Абу Дабију је, како је рекао, двосмерна улица, где ми нудимо оно што ради наша одбрамбена индустарија, а са друге стране имате оно што производе и продају друге земље, што је потребно за даље јачање Војске Србије. Наравно, имајући у виду њену војну неутралност и одбрамбени карактер наше војске, али и имајући у виду и изазове и у свету и у нашем региону, истакао је за Спутњик министар одбране Србије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала