- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин наложио војсци: Будите спремни, ако Америка тестира нуклеарно оружје, онда ћемо и ми

© Sputnik / Павел Лисицын / Уђи у базу фотографијаРуски деминери на територији Азовстаља у Маријупољу
Руски деминери на територији Азовстаља у Маријупољу - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
Пратите нас
Русија обуставља учешће у Споразуму о смањењу стратешког офанзивног наоружања, изјавио је председник Русије Владимир Путин у обраћању Федералној скупштини.
"Не излази, већ обуставља", рекао је он, истакавши да Русија, пре него што се врати разговору о овом споразуму, мора да зна како да узме у обзир арсенале Француске и Велике Британије, тј. целог НАТО-а.
Он је подсетио да су САД почетком фебруара прошле године затражиле од Москве да се врати реализацији Споразума о стратешком офанзивном наоружању, укључујући инспекцију нуклеарних објеката.
Вашингтон је затражио да се реализују све тачке споразума, док сам „планира да се понаша како хоће“.
"То је нека врста театра апсурда. Знамо да је запад директно умешан у покушаје кијевског режима да изведе нападе на базе наше стратешке авијације", рекао је Путин. Он је истакао да су за то коришћени дронови које су модернизовани, уз помоћ стручењака НАТО-а.

"А сада још желе да врше инспекцију наших војних објеката. У садашњим условима, садашњој конфронтацији, ово изгледа глупо", нагласио је Путин.

Он је истакао да Москва поседује информацију да неки људи у Вашингтону разматрају могућност тестирања нуклеарног оружја. Он је указао да се то дешава када се у САД прави нова нуклеарна муниција.

"У овој ситуацији Министарство одбране и корпорација Росатом треба да буду спремни за тестирање нуклеарног оружја. Ми први, наравно, то нећемо урадити, али ако САД обаве тестирање, и ми ћемо то урадити", закључио је председник.

Крајем јануара амерички Стејт департмент оптужио је Москву да блокира америчке инспекције својих стратешких објеката. Како је приметио заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков, чудно је да државе захтевају од Русије наставак ових активности када је Кијев покушао да изврши напад на руску стратешку авијацију уз директно војно-техничко и обавештајно-информативно учешће Вашингтона.
Рјабков је у интервјуу за РИА Новости изјавио да Русија остаје привржена споразуму о стратешком офанзивном наоружању, поштује сва утврђена квантитативна и квалитативна ограничења и наставља размену информација. Он је нагласио да САД, вршећи фронтално одвраћање Москве, крше преамбулу уговора која говори о недељивости безбедности.
Шта је све Путин поручио у историјском обраћању Федералној скупштини погледајте у видеу:
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
РУСИЈА
Путин: Русија обуставља учешће у споразуму о офанзивном наоружању /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала