- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Тамо далеко“ у извођењу Слободана Тркуље прегледано више од 16 милијарди пута /видео/

© Фото : Youtube/BalkanopolisTVПесма „Тамо далеко“ у извођењу Слободана Тркуље у најгледанијем кинеском телевизијском програму
Песма „Тамо далеко“ у извођењу Слободана Тркуље у најгледанијем кинеском телевизијском програму  - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2023
Пратите нас
Песма „Тамо далеко“ у извођењу Слободана Тркуље у најгледанијем кинеском телевизијском програму у новогодишњој ноћи до сада је прегледана 16 милијарди и 216 милиона пута, што је учинило Тркуљу најгледанијим српским уметником.
Више од 1.000 медија из 173 земље преносило је галу Фестивала пролећа телевизује ССТВ за дочек Кинеске нове године, 21. јануара, а снимак песме „Тамо далеко“ емитован је у 20 минута до поноћи.

Наша традиција пред светом - остварење сна

„Поносан сам да припадам овом народу и музика коју стварам је дубоко укорењена у нашиј традицији. Трудим се да додам и своје уметничко сагледавање, неки свој ишчашени поглед на тај звук, али да истовремено сачувам оно што је наше. Прилика да свету то презентујем на овај начин је остварење најлепшег сна“, каже Тркуља за Спутњик.
Телевизијски шоу, који већ држи Гинисов рекорд гледаности, до јутра нове године је имао 11 милијарди прегледа, а недељу дана касније достигао је цифру од преко 16 милијарди, чиме је Слободан Тркуља ушао у историју као најгледанији српски уметник.
„Потпуно ми је невероватно. Морао сам да вежбам да уместо 11 милиона изговорим 11 милијарди. Ко је ико од нас изговорио 11 милијарди за било шта? Један другар је духовито прокоментарисао: Човече, покварићеш интернет ако овако наставиш“, истиче Тркуља.
ССТВ је окупио највеће звезде попут пијанисте Ланг Ланга и виолинисте Лу Сиђинга, првог азијског уметника који је освојио Паганинијево такмичење, а на отварању се појавио и славни глумац Џеки Чен.
„Ми смо наш видео послали из Србије. Нажалост нисмо могли да будемо лично тамо, али смо послали визуелну разгледницу снимљену на Калемегдану“, објашњава Тркуља.
© Фото : Спутњику уступио Слободан Тркуља/Марко ЦветковићСлободан Тркуља
Слободан Тркуља - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2023
Слободан Тркуља

Могуће је, али тешко

Додаје да није лако доћи до прилике да се учествује у гали Фестивала пролећа:
„Можете замислити програм који је најгледанији у свету у најмногољуднијој земљи. Ви у старту имате милијарду и 400 милиона Кинеза који желе тамо да се појаве. Сви желе да буду тамо, ако не на бини, онда у публици. Имају људе који бирају програм. Затворе их у комплекс хотела и они немају контакт са спољним светом да неко не би утицао на њих“.
Тркуља је са својим ансамблом „Балканополис“ први пут наступио у Кини 2010. године, на изложби „Експо“ у Шангају. Имали су за четири дана осам концерата које је видело 31.000 људи и програм српског штанда је био најпосећенији.
© Фото : Спутњику уступио Слободан Тркуља/Марко ЦветковићСлободан Тркуља
Слободан Тркуља - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2023
Слободан Тркуља
После пет година је почео да добија позиве и све чешће да наступа у Кини, а његову каријеру је пратила телевизија ССТВ. Дошли су и у Србију када је 2019. иницирао прославу Кинеске нове године и Кинески фестивал светлости што је Тркуља искористио да их у једном тренутку пита да ли постоји шанса да представи Србију у њиховом шоу програму.
„Одговор је био - Могуће је, али јако тешко. Отворила се прилика ове године када је ССТВ одлучио да девет уметника из девет земаља из иницијативе 'Појас и пут' учествује у програму. Из Европе је Грчка већ била у игри, а бирано је између нас и Италије. После ми је речено да је моја биографија победила“, појашњава Тркуља.

Србија, Србија, Србија

На дан дочека Кинеске нове године, Тркуља се спремао да крене да отвори Кинески фестивал светлости у Србији и истовремено пратио пренос Фестивала пролећа ишчекујући свој наступ.
„Ближи се 17 сати. Програм и даље траје, гледам, нема нашег снимка. Мислио сам да су га избацили из програма. Међутим, у 20 минута до поноћи, почиње музички програм, видим Ланг Ланга за клавиром. Нико нам није рекао ко ће наступити, све се држало у тајности. Породица и ја гледамо. Био сам трећи од тих девет уметника. Креће увод за 'Тамо далеко', креће мој глас, снимак са Калемегдана, а ми сви у кући као да смо на стадиону - дижемо руке у вис и вичемо 'Србија, Србија, Србија'. Пола нисмо ни чули. Били смо толико узбуђени, било је емотивно. Тек касније на одложено сам погледао све. Представили смо Србију и јако сам поносан, срећан и збуњен“, каже Слободан Тркуља.
Проба Београдске филхармоније - Тоска - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
КУЛТУРА
Филхармонијска Тоска под свећама, уз црквена звона, оргуље и топове
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала