- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Надал гледа у „Новаково двориште“, а пулен му се распада пред руским мајстором

© AP Photo / Andy BrownbillФеликс Оже-Алијасим - Аустралијан опен
Феликс Оже-Алијасим - Аустралијан опен - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2023
Пратите нас
Данил Медведев је по шести пут у каријери победио Феликса Оже Алијасима који је у тих шест међусобних мечева освојио само три сета. Када је Тони Надал преузео место тренера у тиму Канађанина очекивао се Феликсов корак напред, међутим чини се да се Шпанац и даље више бави нећаком и причама о Новаку Ђоковићу него напретком канадског тенисера.
Није Данил Медведев најбоље закорачио у сезону, али у Дохи дефинитивно враћа свој ритам и ставља ствари на своје место, а у томе му помаже и жреб који му је „поклонио“ полуфинале са Феликсом Оже-Алијасимом.
Грубо је рећи да је девети тенисер света био аутсајдер у мечу против броја осам, међутим када се погледа њихов међусобни скор стиче се јасан утисак да Канађанин не уме да победи руског тенисера.
Долазак Тонија Надала у његов тиму, Феликсу је требало да буде велика одскочна даска, јер је стриц Рафаела Надала преузео Канађанина одмах после растанка са „краљем шљаке“, међутим негде је закочило.
Тони Надал у претходном периоду често је коментарисао Новака Ђоковића и бавио се његовим ривалством са Рафом, а посебно је наглашавао како српски тенисер никада неће бити вољен као његов нећак и Роџер Федерер. Када је Новак освојио Аустралијан опен, Тони је видео „колико има сати“ па је почео да говори колико је Новак комплетан играч и ставио је Надала у „улогу жртве“ јер ће му бити тешко да се врати после повреде.
Иако то заиста не би требало да има везе са Феликсом, с обзиром на лоше резултате канадског тенисера од почетка сезоне стиче се утисак да се његов тренер више бавио околним причама и Надалу и Ђоковићу него о његовој каријери.
„Рафа је на Туру од своје 16. године и сада плаћа ту цену. Скупу цену година и година ударања лоптице снажним интензитетом. Али сам уверен да ће освојити Ролан Гарос ове године, а после ћемо видети. Биће му тешко јер је Новак свежији од њега. Шанса би могао да буде Ролан Гарос“, причао је недавно Тони Надал.
„Осим тога што је велики шампион, Новак и ја смо увек имали добар однос. Постоје они који воле Рафу, они који воле Роџера, али и они који воле Ђоковића. Чињеница је да ретко ко мрзи Федерера, да мало њих не воли Рафу и да Ђоковић има више 'хејтера' него ова двојица. Али не знам зашто је то тако”, била је још једна од Тонијевих тема.
Потврда да је више био посвећен тим причама него Феликсу је стигла у Дохи где би Шпанац морао да преузме део кривице за Феликсов пораз од Медведева. Канађанин је од Руса изгубио шести пут, а укупно пети откад тренира са Надалом!
Имао је Феликс прошле године успешну сезону коју је крунисао са четири титуле, али све су биле на нивоу 500 и 250 серије, док му је на већим турнирима увек фалио још који корак. Прошле године Феликс је два пута играо против Медведева. Најпре на АТП купу, а потом су се срели и у четвртфиналу Аустралијан опена.
Канадски тенисер тада је повео са 2:0 у сетовима, да би у четвртом сету имао и меч лопту коју није успео да искористи. После велике драме и борбе у пет сетова Медведев је потпуно преокренуо меч и славио за пласман у полуфинале.
Главни проблем лежи у Феликсу, али тенисери од својих тренера морају да траже и савете везане за тактику и ритам, са чим изгледа Тони или има проблем или је канадски тенисер и даље непослушан тинејџер што је тешко уколико је већ стигао до овог нивоа.
Прошле године Феликс је у Базелу успео да савлада Карлоса Алкараса и Холгера Рунеа, али рецепт за Медведева и даље стоји под кључем.
„Надам се да ћу моћи боље него прошле недеље. Победио ме је сваки пут када смо играли. Надам се да ћу сутра добити свој тренутак и покушати да победим. Није без разлога био број један. Он је један од најбољих играча које смо видели“, рекао је Феликс пре окршај са руским тенисером, али није успео да га савлада ни овај пут.
Био је љут Оже-Алијасим после пораза у полуфиналу Дохе, на лицу му се јасно оцртавало разочарање, бес, неверица. Слична сцена као после пораза на Ролан Гаросу од Рафаела Надала.
Тони Надал је пред тај меч јавно рекао да неће помоћи Феликсу,а ситуација је приказана и у оквиру Нетфликсове серије „Брејк лопта“ када је у једној од епизода канадски тенисер причао о томе да му је Шпанац већ раније објаснио да не може да навија за њега када игра против Рафе.
Не треба говорити о томе колики је Тони Надал стручњак и колико је велико име међу тренерима, али чини се да није право име за Феликса од ког још увек није направио калибар какав се мислило да може.
После пораза у Дохи, Алијасим ће вероватно и пасти на десето место на АТП листи, а да ли ће доћи до промена у тиму или у игри остаје да се види кроз наставак сезоне.
Душан Лајовић - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2023
СПОРТ
Душанова лавовска борба – Алкарас се намучио против Србина
Данил Медведев, Беч - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2023
СПОРТ
Медведев у бриљантној серији – на путу ка титули га чека „неуништиви“ Британац
Џон Мекинро и Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2023
СПОРТ
„Апсурдно је да Новак не иде у Америку“ – да ли глас легенде може да промени одлуку власти?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала