- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Поделе у Америци и ћутање Европе: Шта је све открила „новинарска бомба“ о минирању Северног тока

© AP Photo / Swedish Coast GuardСеверни ток
Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2023
Пратите нас
Откриће америчког истраживачког новинара Симура Херша да су САД и Норвешка одговорне за терористички напад на гасоводе „Северни ток“ и „Северни ток 2“ важан је догађај који ће у будућности имати велике последице. Она показује да у врху америчке администрације постоје озбиљне поделе када је реч о политици према Европи и украјинској кризи.
Херш, новинар светске репутације и добитник Пулицерове награде, о околностима под којима су дигнути у ваздух гасоводи Северног тока говорио је и у директном програму телевизије РТ.
Према Хершовим наводима, Бела кућа је одлучила да изврши саботажу на гасоводима искључиво из политичких разлога, а циљ је био спречити Немачку и западну Европу да отворе гасовод у случају великих хладноћа.
Суштина операције је, рекао је Херш новинару РТ-ија, учинити да западна Европа настави да подржава НАТО и испоручује оружје Украјини, „распирујући оно што је очигледно прокси рат против Русије који се управо води“.
Према речима новинара и дугогодишњег дописника српских медија из Велике Британије, Синише Љепојевића, сама чињеница да је Херш успео да објави своја сазнања важна је сама по себи – на Западу, каже он, влада велика контрола медија и тако нешто није лако објавити.

Дубоке поделе у америчкој политици

Друго, Херш не пише нагађања, тврди Љепојевић. Ништа није измислио – има информације из самог врха америчке администрације и истовремено има подршку тог врха да их објави.
„Херш је објавио чињенице које је добио из самог врха америчке администрације. То значи да су поделе унутар врха америчке администрације изузетно озбиљне и велике јер се један њен део озбиљно не слаже политиком Беле куће и дела Стејт департмента и сада покушава, кроз тај класичан метод открића без навођења имена, али дата признатом ауторитету као што је Херш да се покуша спречити даље лудило и криминализација америчке политике“, објашњава он.

Херш најавио и наставак приче

Управо је то, додаје наш саговорник, најважније у читавој причи, која, како каже неће стати. Љепојевић подсећа да Херш већ пише наставак објављене приче са новим детаљима.
Хершово откриће несумњиво показује да постоје различити приступи докле може да иде непријатељство са Русијом, односно докле треба да се брани став да је Америка суперсила, чак и онда када то није, каже некадашњи главни уредник недељника НИН Слободан Рељић.
„Ми наравно не знамо колико је моћан тај део. А друго, не знамо шта хоће. Једино је јасно да хоће да поткопавају Бајдена, што не значи да они не би исто радили када би били на његовом месту“, каже он.
Рељић сукоб унутар америчког естаблишмента, од којих је један део снабдео Херша информацијама, тумачи у кључи сукоба, како каже, „производног и непроизводног дела Америке“.
„Питање је, када се односи са Русијом заоштре до краја, ако нешто производите, без чега све остајете. Не можете да будете глобални играч, а да искључите земљу која поседује главне ресурсе у свету“, сматра Рељић.

Европа „гласно ћути“, нема снаге ни да каже како се зове

Европа је, према Љепојевићевим речима, под окупацијом и нема снаге да реагује на Хершова открића. Али, чињеница је да је минирање „Северних токова“ објава рата, пре свега Немачкој.
Европски политичари нису реаговали ни пре неколико година када је обелодањено да су америчке обавештајне агенције прислушкивале своје савезнике, највише европске политичаре, међу којима је била и тадашња немачка канцеларка Ангела Меркел. И тада, као и сада, Европа је „гласно ћутала“ и није реаговала на изнете чињенице.
Афере са прислушкивањем, а било их је неколико, подсећа Љепојевић, биле су, како каже, почетак рушења политичке Европе. Сламање европске политичке снаге иде корак по корак, а са минирањем „Северних токова“ ушли смо у вишу фазу тог процеса – украјинска криза показује да је европска политичка елита поражена.
„Она више нема снаге ни да каже како се зове. У озбиљним круговима то се зове политичко и економско самоубиство Европе. И мислим да не би требало очекивати никакав озбиљнији отпор јер су они који воде Европу, иако су изабрани на изборима, корумпирана, неспособна и колонијална екипа. Они су колонијални службеници“, констатује Љепојевић.

Америка мора да се промени

Последице Хершових открића првенствено би требало да се осете у америчкој политици јер без промена у Америци нема промена у Европи, додаје он. С обзиром да Америка још увек не жели да испусти контролу над Европом, европска побуна у садашњем времену и условима изазвала би, како Љепојевић каже, светски рат.
„Међутим, доћи ће до промена у Америци, јер Херш је ово написао не због европско-америчких односа, већ због саме Америке. Део врха који је Херша снабдео подацима дао их је због Америке“, тврди Љепојевић.
Коментаришући Хершову оцену да би минирање гасовода могло да наруши односе у НАТО-у, Рељић каже да су ти односи већ нарушени и то илуструје недавном расправом у Мађарском парламенту током расправе о чланству Финске и Шведске у Алијанси.
„То је само појавни облик тог сукоба. У Европи је све већи раскол између владајућих елита, које су све корумпиране, и несрећног народа који све то мора да трпи. Нема европске земље у којој стање није такво“, тврди Рељић.
У свакој европској земљи одржавају се протести против НАТО-а са различитим мотивима, али суштина је, према речима нашег саговорника, у одбијању да се живи у систему у коме је НАТО главни гарант опстанка – ти процеси стално напредују, све су масовнији и гласнији.
Хершово откриће је зато, како Рељић каже, само једна тачка у процесу откривања на шта је Америка све спремна у покушајима да остане једини светски играч и покаже да је лоше бити амерички непријатељ, али да је много горе бити амерички пријатељ.
Журналист Сеймур Херш. Архивное фото - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
СВЕТ
Херш открио: Ево због чега је Бајден одлучио да дигне у ваздух гасоводе „Северни ток“
Џо Бајден - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2023
РУСИЈА
Амерички новинар открио: Како је Бајден обелоданио тајне планове за „Северни ток“
Журналист Сеймур Херш. Архивное фото - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2023
РУСИЈА
„Бајден је погрешио“: Херш упозорава на последице по НАТО због саботаже на „Северном току“
Журналист Сеймур Херш. Архивное фото - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
СВЕТ
Херш: Руска специјална операција није без основа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала