Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

И Курти примио писмо од Макрона, Шолца и Мелонијеве у вези са састанком у Бриселу

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2023
Пратите нас
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти примио је заједничко писмо председника Француске Емануела Макрона, немачког канцелара Олафа Шолца и премијерке Италије Ђорђе Мелони поводом састанка који ће сутра бити одржан у Бриселу о европском предлогу за КиМ.
У заједничком писму затражено је спровођење обавеза које су стране преузеле у дијалогу, укључујући и стварање Заједнице српских општина, саопштено је из Куртијевог кабинета, објавила је „Коха“.
„Рачунамо на ваше руководство да ће конструктивно тежити брзом решавању и примени овог споразума“, навели су Шолц, Макрон и Ђорђа Мелони у писму Куртију.
Макрон, Шолц и Мелонијева су поздравили Куртијеве недавне изјаве, у којима је, како се наводи у писму, потврдио да је спреман да прихвати европски предлог оквирног споразума.
Троје европских званичника је истакло да сматра да сада постоји хитна потреба да се трасира пут напред у циљу закључивања овог споразума и обезбеђивања његове имплементације на основу текста на који је Курти пристао.
У писму је истакнуто да је Европски савет у закључцима од 9. фебруара изразио подршку овом важном споразуму и истовремено позвао Београд и Приштину да у потпуности и безусловно спроводе обавезе преузете у дијалогу, укључујући споразуме из 2013. и 2015. о стварању Заједнице српских општина.
Троје европских званичника су у писму навели да предстојећи кораци у имплементацији морају одражавати овај политички приступ, обезбеђујући да се и на адекватан начин и без одлагања решавају питања „оквирног споразума“ и преосталих обавеза.
„Очекујемо да ће се и о једном и другом разговарати на следећем састанку на високом нивоу у Бриселу 27. фебруара 2023.“, стоји у писму, у коме се наводи да су Макрон, Шолц и Ђорђа Мелони изразили уверење да је закључивање и спровођење европског предлога од фундаменталног значаја за општу добробит грађана, мир и просперитетни развој региона и напредак европске перспективе Приштине, пренео је Танјуг.
Подсетимо, председник Србије Александар Вучић јуче је примио писмо Макрона, Шолца и Мелони, пред нову рунду дијалога Београда и Приштине која се, уз посредовање Европске уније, одржава у Бриселу.
Како је навела служба за спољне послове ЕУ, високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ, уз подршку специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака, одржаће одвојене састанке са Вучићем и Куртијем, с почетком у 15 сати, после чега ће уследити заједнички састанак.
Тема састанка је предлог ЕУ о нормализацији односа између тзв. Косова и Србије.
ЕУ је најавила да ће на крају састанка Борељ одржати конференцију за медије.
Пенкало и празан папир - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2023
СРБИЈА
Отворена претња из Брисела: Шта ће бити ако Србија у понедељак каже – „Не“!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала