- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Шта Србија добија што Немачка није хтела?

© AFP 2023 / THOMAS EISENHUTHЛазар Самарџић
Лазар Самарџић - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2023
Пратите нас
Везни фудбалер Удинезеа Лазар Самарџић (21) одлучио је да прихвати позив Драгана Стојковића Пиксија и заигра за сениорску репрезентацију Србије. Момак рођен у Берлину 2002. године стасавао је у млађим категоријама Немачке, али ће ускоро променити национални тим.
Информација коју је Фудбалски савез Србије пре неколико дана званично потврдио иазазвала је еуфорију међу нашим љубитељима фудбала. Код Немаца се, пак, нико није потресао, чак ниједан медиј није објавио да је Лазар изабрао Србију.
Јаник Хубер, новинар „Билда“, ексклузивно за Спутњик објашњава статус Лазара Самарџића у немачком фудбалу.
„Његов наступ за сениорски тим Немачке никада није био тема овде. Из простог разлога што се Самарџић није нашао ни на списку од 55 кандидата за минуло Светско првенство. Наравно, селектор Флик га познаје, али није било конкретних наговештаја да би у скорије време Лазар могао да буде позван у репрезентацију Немачке“, каже Хубер.
Дакле, Немачка га није ни хтела, али зато га Србија хоће. Чим ФИФА и УЕФА аминују промену фудбалског држављанства, Лазар Самарџић ће се ставити на располагање слектору Пиксију, вероватно на старту квалификација за ЕУРО у марту.
Самарџић је ове године једно од најпријатнијих изненађења у италијанској Серији А. У другој сезони у дресу Удинезеа пронашао је континуитет, осећа се значајним и игра на топ нивоу иако је још млад. Био је стартер на осам утакмица, а укупно се појавио на 22 од могућих 23 мечева у првенству. Дао је четири гола и забележио две асистенције. Приде, постао је и најмлађи везиста у Серији А који је учествовао у бар пет голова.

Динамичан фудбалер са великом будућношћу

Под вођством тренера Андрее Сотила у Удинезеу, Самарџић је постао регуларан првотимац, који више не живи од повременог бљеска, већ из недеље у недељу стиче континуитет и доноси важне одлуке на терену. Прошле сезоне, док је Готи седео на клупи Удинезеа, Лазар је био епизодиста. Сада је главна звезда, прошао је кроз метаморфозу.
Пре доласка у Италију, Самарџић је стасао у омладинској школи Херте из Берлина из које се преселио у чувени Лајпциг 2020. године. Ред Булов клуб из Источне Немачке успео је да га украде пре Бајерна и Челсија, који су га такође желели, али није успео да му гарантује потребну минутажу како би се развијао.
Самарџић је класични везиста који игра на позицији „осмице“. У Удинама игра у везном реду који се састоји од тројице фудбалера, а његов највећи утицај је по десној страни. Повремено се појави и на позицији „десетке“, али је евидентно да му више прија када игра нешто повученије.
© AFP 2023 / TIZIANA FABIЛазар Самарџић
Лазар Самарџић - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2023
Технички, Самарџић је сјајан фудбалер, а то му омогућава лакше дељење лопти. У суштини, Србин је међу десет играча који дају најпрогесивиније пасове у Серији А. Од доласка у Удинезе, Лазар доприноси са 0,6 голова на сваких 90 минута.
Његова најбоља година била је 2018. у кадетима Херте када је постигао чак 40 голова и уписао 14 асистенција на 40 утакмица.
Такође, одликује га и јака лева нога па је добар код прекида и слободних удараца са било које позиције и даљине. Одличним играма у последње време привукао је пажњу великана попут Наполија и Милана, а Удинезе рачуна да ће моћи да га прода за 30 милиона евра када дође време.
Пред Лазаром Самарџићем је, кажу упућени, лепа будућност, па можда буде ту нечег доброг и за репрезентацију Србије. Занимљиво да ће се млади везиста борити за пласман на Европско првенство у Немачкој 2024. и имати прилику да покаже Хансију Флику да га се можда прелако одрекао.
Стефан Бајчетић - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2023
СПОРТ
Србија је „победила“ Немачку – да ли ће моћи и Шпанију: „Још није завршено“
► Прогледајте емисију Миљанов корнер.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала