- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Моћни ласери преусмеравају муње: Научници пронашли нови начин за заштиту од грома

© Sputnik / Михаил Кутузов / Уђи у базу фотографијаНевреме у Москви
Невреме у Москви - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2023
Пратите нас
Удар грома наноси озбиљну штету објектима, а може проузроковати и смрт људи. Ситуацију погоршава и глобално загревање: студија из 2014. године показала је да сваки нови степен степен Целзијуса повећава количину муња за 12 одсто. Стога научници активно траже начин да реше тај проблем, пише РБК.
За заштиту зграда од удара грома често се користе громобрани. Метал има већу електричну проводљивост од ваздуха. Стога, када се метална шипка стави у земљу, муња креће путем најмањег отпора и гром удара у њу.

Експеримент са ласером

Један од експеримената изведен је у близини телекомуникационог торња на планини Сентис у Швајцарској у коју често удара гром – око 100 пута годишње. Експеримент је био успешан: помоћу ласера ​​научници су успели да усмере удар грома у другом правцу и да на тај начин заштите торањ.
Наиме, научници су користили моћан ласер за стварање јонизованих путева сличних космичким зрацима. Брзи (1.000 пута у секунди) енергетски импулси ласера загревали су ваздух и наелектрисали га. У њему је удар грома имао мањи отпор на путу и ​​стога је био усмерен у другом смеру.

Успешан покушај

Ова студија је први пут показала да је преусмеравање наелектрисања муње могуће. Научници објашњавају да је експеримент успео јер је извођен на великој надморској висини где је ваздух мање густ, а то олакшава проток струје. Према томе, за експерименте на нивоу мора биће потребан још моћнији ласер.
Како се наводи, ако ова технологија буде побољшана у будућности би могла да помогне да се заштите инфраструктурни објекти попут аеродрома и нуклеарних електрана. Међутим, мало је вероватно да ће се у блиској будућности широко примењивати јер ће захтевати велику потрошњу енергије, пише РБК.
Муње изнад Београда - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Физичар објаснио шта треба прво да урадимо кад почне да грми
Митологија — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2021
ДРУШТВО
Перун и Велес: Митска битка два велика словенска бога
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала