Дани руске кухиње у Београду
18:22 27.02.2023 (Освежено: 22:30 27.02.2023)
© Sputnik / Лола ЂорђевићГоведина Строганов
© Sputnik / Лола Ђорђевић
Пратите нас
У београдском ресторану „Доријан греј“ на Дорћолу одржавају се Дани руске кухиње, који су симболично започели 24. фебруара.
На јеловнику су разне врсте супа, предјела, главних јела и десерата, од боршча до торте медовик и десерта птичије млеко. Шеф кухиње Ненад Филипов за Спутњик каже да међу гостима влада велико интересовање за руску кухињу.
„Људи долазе да би пробали руску кухињу и видим да им се допадају ти укуси. Углавном наручују аутентична руска јела, од боршча до кијевског котлета“, каже Филипов.
Међу гостима има пуно и Руса, али они радије испробавају неке друге специјалитете овог ресторана, док у укусима руских јела најрадије уживају Срби, као и гости из иностранства који овде навраћају.
Филипов признаје да је припремање руских јела и у професионалном смислу за њега било велики изазов.
„Раније нисам имао пуно искуства с руском кухињом, али сам имао доста савета и помоћи од друхих колега. Највише ми је помогао колега који тренутно ради у Русији и претходни шефови који су овде радили“, додао је Филипов.
Поводом Дана руске кухиње у „Доријану греју“ чак су и јеловници одшампани на руском језику, а на њима су се нашли специјалитети, попут боршча (чорбе од купуса и цвекле) и расољника (чорбе од поврћа из туршије). Овде се могу пробати и пељмени, које Европљани често називају „сибирским равиолама“, као и „блини“, односно палачинке и кулебјака – руска пита надевена лососом, печуркама, луком, пасуљем и куваним јајима.
© Sputnik / Лола ЂорђевићБоршч
1/5
© Sputnik / Лола Ђорђевић
Боршч
© Sputnik / Лола Ђорђевић
Биф строганов и супа од цвекле - боршч
2/5
© Sputnik / Лола Ђорђевић
Биф строганов и супа од цвекле - боршч
© Sputnik / Лола Ђорђевић
Десерт "птичје млеко"
3/5
© Sputnik / Лола Ђорђевић
Десерт "птичје млеко"
© Sputnik / Лола Ђорђевић
Руске посластице на јеловнику ресторана "Доријан греј"
4/5
© Sputnik / Лола Ђорђевић
Руске посластице на јеловнику ресторана "Доријан греј"
© Sputnik / Лола ЂорђевићРуска застава
5/5
© Sputnik / Лола Ђорђевић
Руска застава
1/5
© Sputnik / Лола Ђорђевић
Боршч
2/5
© Sputnik / Лола Ђорђевић
Биф строганов и супа од цвекле - боршч
3/5
© Sputnik / Лола Ђорђевић
Десерт "птичје млеко"
4/5
© Sputnik / Лола Ђорђевић
Руске посластице на јеловнику ресторана "Доријан греј"
5/5
© Sputnik / Лола Ђорђевић
Руска застава
На јеловнику је и једно од омиљених руских предјела – жулијен, запечених печурака са сиром.
Од главних јела могу се пробати разне врсте меса, од биф строганова до шашлика, односно ражњића, и сковородке.
„Мени се, искрено, ти укуси допадају. Када бих бирао, вероватно бих за главно јело изабрао орлоф, јер ми се некако то јело чини најинтересантнијим. Има крему, месо, поврће и све је помешано. Мени се, рецимо, то највише допада“, каже Филипов.
Што се десерата тиче на јеловнику су птичије млеко, медовик – торта од меда и сирники, традиционално руско јело од теста и творога (швапскогсира).
„Ја бих се најрадије одлучио за птичије млеко, јер је најсличније нашем манчмелоу“, додао је главни кувар.
Иначе, Дани интернационалне кухиње редовно се одржавају у „Доријан греју“ у последњих десет година.