- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Изабране судије Уставног суда Црне Горе: Хаос због концерта у Скупштини /видео/

© Фото : Youtube/Skupština Crne Gore/PrintscreenКонцерт у Скупштини Црне Горе
Концерт у Скупштини Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
Пратите нас
Посланици црногорског парламента изабрали су данас Снежану Арменко, Момирку Тешић и Драгану Ђурановић за судије Уставног суда. Међутим, већу буру него сам избор судија изазвао је концерт класичне музике одржан током сједнице Скупштине Црне Горе.
За Арменкову је гласало 77 посланика, а три су била уздржана. Тешићева је изабрана са 70 гласова за, Ђурановићева је изабрана са 75 гласова подршке, али четврти кандидат, Фарук Ресулбеговић, није добио потребну подршку - добио је 46 гласова.
Након гласања, судије су положиле заклетву.
Предсједница парламента Данијела Ђуровић најавила је да се о кандидатури Ресулбеговића гласати у другом кругу.
Парламент је сједницу почео минутом ћутања поводом 30 година од злочина и отмице у Штрпцима. Потом је услиједио концерт класичне музике у пленарној сали. Предсједница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић рекла је да је концерт пројекат Женског клуба и да је у питању пракса у земљама ЕУ. Бошњачка странка (БС) упутила је протест због концерта.
Уставни одбор предложио је да се за судије изаберу Снежана Арменко, Драгана Ђурановић, Момирка Тешић и Фарук Ресулбеговић.
Посланик Форце Генци Ниманбегу рекао је да рад судства мора да буде унапријеђен.
Предсједница Уставног одбора Симонида Кордић (ДФ) казала је да „ако нијесмо сагласни око Бетовена, можда ћемо бити сагласни о судијама Уставног суда“.
„Ово је приоритет, доведено је у питање елементарно демократско функционисање државе, макар у формалном смислу“, рекла је Кордићева.
Она је рекла да је кандидаткиња Драгана Ђурановић информисала одбор да је иступила из ДПС Црне Горе, чиме је испуњен формални услов да судија не може бити члан политичке странке.
„Очекујемо да кандидати буду судије који ће обезбиједити правну сигурност и стабилност грађанима Црне Горе“, рекла је Симонида Кордић, уз напомену да Уставни одбор очекује да се постигне договор о избору судија.

Мустафић: За перформанс није било ни мјесто ни вријеме

Након концерта, посланик БС-а Суљо Мустафић рекао је да данас није било ни мјесто ни вријеме за ову врсту перформанса.
„Подржавам културу али не можемо данас, када одајемо почаст невино страдалим у Штрпцима, правити овакав перформанс. Преко костију људи, од којих неки нијесу ни нађени“, рекао је Мустафић.
Чланица Женског клуба Кенана Струјић Харбић (БС) рекла је да као чланица клуба није дала сагланост да се организује концерт.
„Ограђујем се од овог поступка", рекла је она.
Предсједник Демоса Миодраг Лекић тражио је извињење од предсједнице парламента Данијеле Ђуровић.
„Морали сте да нам кажете да ће ово да се догоди“, рекао је Лекић.
Посланица СДП-а Драгиња Вуксановић Станковић рекла је да не може да вјерује да је након минута ћутања услиједио концерт.
Ђуровић је одговорила да је класична музика примјерена дану жалости, да је то пракса. Казала је да је изненађење посланицима било дио пројекта, који је спровођен, како је казала, и у Европском парламенту.
„Жалим што неки посланици нијесу имали слуха за културу“, рекла је Ђуровићева.
Марко Милачић из Праве Црне Горе рекао је да је поступак БС-а лицемјеран.
„Вама не смета да подржите Мила Ђукановића који је тада, када се десио овај злочин, био на челу Владе. Је ли неко из блока коме припадам био тада премијер, или Ђукановић“, подвукао је Милачић.
Данијел Ђуровић (ДПС) рекао је да маргиналне политичке личности не би требало да помињу Ђукановића и политику Демократске партије социјалиста.

Мањинске странке нијесу сагласне

Парламентарна већина и опозиција договориле су се о избору Арменкове, Ђурановићеве и Тешићеве.
Мањинске странке се нијесу сагласиле о избору њиховог кандидата у Уставном суду.
У првом кругу гласања потребна је двотрећинска већина како би кандидати били изабрани, а у другом тропетинска подршка посланика.
Уставни суд, од укупно седам, има само троје судија и од септембра прошле године нема кворум за одлучивање.
Судије Уставног суда бира Скупштина Црне Горе на 12 година.
Уставни суд Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2023
РЕГИОН
Избор судија Уставног суда услов наставка преговора ЕУ и Црне Горе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала