- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Новак Ђоковић је најбољи у историји тениса – од врха Копаоника до рушења рекорда славне Немице

© AP Photo / Antonio CalanniНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
Пратите нас
Новак Ђоковић, најбољи тенисер света, закорачио је у 378. недељу као број један чиме је постао апсолутни рекордер надмашивши легендарну Штефи Граф која је на челу табеле провела 377 недеља.
Апсолутни рекордер по броју недеља на првом месту Новак Ђоковић могао је да постане и прошле године да му се на путу нису нашле бројне неправде од Аустралије до Америке. Међутим, није важно јер је сваки рекорд слађи када се до њега дође тежим путем.
Када је српски ас престигао Роџера Федерера по броју недеља проведених на врху, постао је најбољи тенисер и рекордер у тој категорији, али не и апсолутни рекордер јер је то била Штефи Граф. Већ када је освојио Аустралијан опен знало се да ће Новак успети да обори рекорд чувене и непоколебљиве Немице која је 377. недеља у каријери била прва тенисерка света.
Новака је обарање рекорда затекло у Дубаију где ове године игра трећи турнир у сезони,а где је прошле године тек започео сезону јер је депортован из Аустралије. Новак је тада знао да је удаљен од Гренд слем титуле, али и рекорда који је био један од оних о којима је сањао.

Међутим, Новак је такође знао да се ниједан његов сан није остварио лако. Није било лако ни да постане професионални тенисер, а на те почетке српски ас обавезно подсети кад год је у прилици.

Већ чувена прича о Копаонику и тениским теренима на којим је прве тениске кораке направио Новак Ђоковић никада није досадила или се поновила превише пута, јер је српски ас увек са посебним сјајем говорио о детињству.
Новак је са породицом проводио много времена на Копаонику где је његова породица била власник пицерије, а он једног дана одлучио да оде на терен и узме у руке рекет и лоптицу. Све остало је историја.
„Понекад се подсетим зашто сам почео да играм тенис када сам био дете. Нико пре мене није узео рекет у мојој кући. Тенис није био њихов спорт. Тако да сам се заљубио у тенис сасвим случајно. Направили су три тениска терена испред ресторана који је моја породица водила, 15 метара даље. Имао сам четири-пет година и био сам радознао, занимало ме све, гледао сам их и чак сам помагао радницима. Онда сам питао родитеље за тај спорт, почео сам да га гледам на телевизији и замолио их да ми купе рекет. Тако је све почело“, присетио се Новак.
Сви Ђоковићеви тренери од периода детињства када је то била Јелена Генчић па до данас када је то Горан Иванишевић говорили су да је Новакова страст према игри њега довела до врха, односно да је то била једна од кључних ставки.

„Ако морам да изаберем један фактор који ме је учинио тако успешним, онда је то посвећеност, осим страсти и љубави према тенису. Професионални спорт је захтеван на различите начине. За њега мораш да живиш по цео дан ако желиш да постигнеш максимум и наставиш у том правцу“, објаснио је Ђоковић.

Најважнији фактор у Новаковој каријери је ту имао он 26 или 36 година, страст према тенису се не мења,
„Страст остаје зато што волим да играм и са супругом, са сином, са браћом, јер волим тенис, није битно да ли је тренинг или меч. Морате увек да покушате да дате све од себе, све што је потребно да будете најбољи на свету“, закључио је Новак.
Нова АТП листа
1. Новак Ђоковић - 6.980
2. Карлос Алкарас - 6.780
3. Стефанос Цицицпас - 5.805
4. Каспер Руд - 5.515
5. Тејлор Фриц - 3.660
6. Андреј Рубљов - 3.405
7. Данил Медведев - 3.320
8. Рафаел Надал - 3.315
9. Феликс Оже-Алијасим - 3.245
10. Холгер Руне - 3.161
Вероника Кудерметова и Људмила Самсонова - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2023
СПОРТ
Русији су донеле полуфинале, а сада су се вратиле са титулом: „Освојићемо још много трофеја заједно“
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2023
СПОРТ
Случај „Ђоковић“: Чак је и Британцима јасно – расте притисак на Американце
Томас Махак - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2023
СПОРТ
Изненађујући противник за Ђоковића – „почистио“ је фаворите и чека највећи изазов каријере
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала