- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Хаубица нора - Sputnik Србија

УЖИВО Артјомовск у котлу; Кијев признао: ситуација на фронту је тешка

Пратите нас
У току је 369. дан руске специјалне војне операције у Украјини. Настављају се жестоке борбе за Артјомовск, евакуација украјинских јединица које су остале у граду немогућа. Бела кућа саопштила да неће ускоро испоручивати ловце Кијеву.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:18 27.02.2023
Практично сви путеви у Артјомовск (Бахмут) се налазе под ватреном контролом руских снага, саопштио је лидер ДНР Денис Пушилин.
Истовремено, како је приметио Пушилин, Кијев наставља да пребацује резерве у овом правцу.
21:02 27.02.2023
Заменица министра одбране Украјине Ана Маљар саопштила је да је тешка ситуација за Оружане снаге Украјине дуж целе линије фронта.
„Укратко и једноставним речима, ситуација на фронту је тешка“, написала је она на свом Телеграм каналу.
Према речима заменице министра, у подручју Артјомовска (Бахмута) је најтежа ситуација за украјинску војску.
Она је напоменула да руске јединице појачавају офанзиву, користећи „тактику исцрпљивања и тоталног уништења“.
20:14 27.02.2023
Експлозије у Дњепропетровској области, јављају медији.
19:56 27.02.2023
Мапа Украјине - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
Специјална операција у Украјини
Саветник Зеленског: Украјина може нестати као држава
19:32 27.02.2023
Белгија је замрзнула руску имовину у вредности од 58 милијарди евра, што је највећи износ међу свим европским државама, наводи се у саопштењу на сајту министра финансија Винсента Ван Петехема.
"Трезор је замрзнуо 58 милијарди евра руске имовине. Ово је највећа цифра међу свим европским државама-чланицама", наводи се у саопштењу.
Блокиране су и финансијске трансакције у вредности од 191 милијарду евра. У извештају се наводи да су „мере дотакле 1.789 руских компанија и грађана са црне листе“.
17:50 27.02.2023
Портпаролка оперативне команде „Југ“ Оружаних снага Украјине Наталија Гумењук изјавила је да су украјинске јединице концентрисане у близини границе са Придњестровљем.
Раније је Дмитриј Песков рекао да Кремљ помно прати ситуацију у Придњестровљу и да је забринут због онога што се тамо дешава. Он је навео да је ситуација у региону турбулентна, да је „провоцирана споља”.
17:19 27.02.2023
Јединице "Вагнер" ослободиле су предграђе Артјомовска Ступки у ДНР, саопштио је извор са лица места.
Он је појаснио да су јуришни одреди ушли и у предграђе Иљиновка.
14:44 27.02.2023
Велики губици украјинских снага код Красног Лимана
Летонска лекарка Сармите Цируле испричала је у разговору за „Њујорк тајмс“ да је украјинска војска претрпела велике губитке након почетка офанзиве руских снага у праву Красног Лимана.
„Пре свега, задржавамо своје позиције, али многи војници су убијени и рањени“, рекла је она за амерички лист.
Почетком фебруара вршилац дужности Доњецке Народне Републике Денис Пушилин је саопштио да руске снаге успешно напредују у околини Северска, чије је ослобођење стратешки важно за ослобађање Красног Лимана.
14:31 27.02.2023
Рогов: Украјинске снаге утврдиле се на острву Хортица
Највеће острво на Дњепру, Хортица, које се налази надомак града Запорожја, претворено је у украјинско утврђење, саопштио је представник администрације Запорошке области Владимир Рогов.
„Режим Зеленског је острво Хортица, које представља парк природе, претворио у утврђење“, рекао је Рогов за Спутњик.
Према његовим речима, на острву је сакривена војна техника, као и систем противваздухопловне одбране.
13:35 27.02.2023
Од почетка специјалне војне операције у Запорошкој области ликвидирано је око 20 мрежа Службе безбедности Украјине, саопштио је представник специјалних служби за Спутњик.
„Од почетка специјалне војне операције на новим територијама Запорошке области идентификовано је и неутралисано неколико десетина украјинских диверзаната и терориста. Ликвидирано је око 20 украјинских обавештајних мрежа. Спречене су десетине покушаја атентата и терористичких напада које је организовала Служба безбедности Украјине. У скровиштима је пронађено до хиљаду комада оружја и муниције“, навео је саговорник агенције.
12:56 27.02.2023
Главно са брифинга Министарства одбране Русије:
Руске снаге погодиле су центар за радарско обавештавање Оружаних снага Украјине у окргугу Бровар у Кијевској области;
Руске трупе погодиле су складиште муниције 72. механизоване бригаде украјинских снага код Артјомовска у ДНР;
Погођене су јединице Оружаних снага Украјине код Угљедара, Никољског и Пречистовке у ДНР;
Током претходног дана убијено је до 70 украјинских војника у купјанском правцу и више од 250 украјинских војника у доњецком правцу;
Руске снаге убиле су до 60 украјинских војника и уништиле две хаубице Д-30 у херсонском правцу;
Оружане снаге Украјине су у протекла 24 часа изгубиле око 140 људи, а током борби уништено је артиљеријско оруђе „Гвоздика“ и хаубица у краснолиманском правцу;
У Николајевској области уништено је складиште муниције 63. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине;
Оружане снаге Русије погодиле су оперативни центар за специјалне операције „Запад“ код града Хмељницког;
Губици украјинских снага на јужно-доњецком и запорошком правцу износе 95 војника;
Руски ПВО системи оборили су четири ракете испаљене из вишецевних бацача ракета „хајмарс“ и уништили пет беспилотних летелица Оружаних снага Украјине;
У ДНР је уништен украјински ПВО систем Бук-М1 и радарска станица 36Д6.
12:45 27.02.2023
Представништво Русије при ЕУ: Десети пакет санкција неће остати без одговора
Десети пакет санкција ЕУ против Русије је нелегитиман, као и сви претходни, јер је усвојен без одобрења Савета безбедности Уједињених нација, саопштило је Стално представништво Русије при Европској унији.
У саопштењу се истиче да је ЕУ први пут у санкциони пакет укључила забрану извоза низа производа преко територије Русије, што представља покушај да се „изврши притисак на трговинске везе трећих земаља“.
Представништво је, такође, оценило да ограничења рада руских медија представљају нарушавање Међународног пакта о цивилним и политичким правима.
„Десети пакет санкција неће остати без одговора. Главна разлика је, међутим, у томе што је циљ западних рестрикција, како је саопштило руководство ЕУ, да се озбиљно удари по Русима. Ми својим одговорима такав задатак, као што је погоршање социјално-економског положаја Европљана, не постављамо“, истиче се у саопштењу.
12:07 27.02.2023
Швајцарска ће се придружити 10. пакету антируских санкција
Швајцарска ће се придружити 10. пакету европских санкција Русији, јер је то одлука владе, изјавио је за Спутњик министар спољних послова Швајцарске Ињацио Касис.
„У принципу, треба очекивати да ће се Швајцарска придружити 10. пакету санкција Европске уније (против Русије), као и у случају претходних, пошто је то одлука швајцарске владе“, рекао је он.
Швајцарска се придружила готово свим европским санкцијама Русији од 24. фебруара 2022. године. Берн је у оквиру санкција блокирао руску имовину у вредности од 8,1 милијарду долара. Швајцарска банка „Креди Свис“ блокирала је или замрзла више од трећине руске имовине регистроване у Швајцарској – 17,6 милијарди франака (преко 19 милијарди долара).
11:25 27.02.2023
Градоначелник Горловке: Украјинска војска минирала термоелектрану у ДНР
Украјинска војска је минирала термоелектрану на каналу Северски Доњецк – Донбас, једину која је још у радном стању, изјавио је градоначелник Горловке Иван Приходко.
Он је подсетио да је украјинска војска раније, током повлачења, дигла у ваздух брану у Артјомовску, да би успорила напредовање руских снага.
„Украјинцима је интересантна само наша територија, они и ратују за територија. Али они воде политику уништавња. То смо видели у Маријупољу, како нису пуштали људе, нису им дали да излазе. Ми све то видимо. За нас то није новост, то је фашизам“, рекао је Приходко за руски Први канал.
10:59 27.02.2023
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
РУСИЈА
Кремљ: Москва се с пажњом односи према плану кинеских пријатеља за Украјину
10:42 27.02.2023
Лидер ДНР: Побољшање позиција руских снага у Маријинки
Побољшање позиција примећује се у Марјинки у ДНР, руске јединице напредују, додао је Пушилин.
„Видимо побољшања и код Марјинке, видимо да наше јединице напредују. У исто време, наравно, (тамо) је упорност непријатеља, с обзиром на прераспоређене резерве, одуговлачила очекивања. Очекивали смо да ће Марјинка бити ослобођена много раније“, објаснио је Пушилин.
10:32 27.02.2023

У Херсону одјекују експлозије, преносе украјински медији.

Према наводима украјинских медија, експлозије се чују и у Очакову, у Николајевској области.
10:31 27.02.2023
Пушилин: Руске снаге побољшале позиције у правцу Авдејевке
Вршилац дужности лидера Доњецке Народне Републике Денис Пушилин изјавио је да постоје одређени успеси у правцу Авдејевке и суштинско побољшање позиција руских снага.
Према његовим речима, авдејевски правац је такође веома важан.
„Тамо такође има успеха. Одреди првог армијског корпуса, испуњавајући задатке, напредују и побољшавају позиције“, рекао је Пушилин за телевизијски канал „Русија 24“.
10:21 27.02.2023
Пољски тенкови леопард 2  - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
СВЕТ
Пољски министар: Варшава слала Украјини муницију пре почетка специјалне операције
08:59 27.02.2023
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала