- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Кина је запамтила Антића, а сада се узда у његову „десну руку“ с Мундијала

© AFP 2023 / NICOLAS LAMBERTАлександар Јанковић, тренер, Кина
Александар Јанковић, тренер, Кина - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
Пратите нас
Српски стручњак Александар Јанковић, који је недавно именован за новог селектора Кине, имао је прво обраћање у Пекингу, где је поручио да је циљ да се репрезентација пласира на Мундијал 2026. године. У свом премијерном излагању Јанковић се сетио сарадње са легендарним Радомиром Антићем, који је такође радио у Кини.
Кина је поверење указала некадашњем стратегу Црвене звезде, који је претходне четири године био селектор поменуте земље за играче узраста до 23 године.
Јанковић је похвалио сарадњу са ФС Кине, поручивши да је у претходном периоду имао комплетан увид у целокупно стање када је фудбал у питању.
„Годинама уназад, већ пет година имам добру комуникацију са ФС Кине, где сам заиста стекао поверење и наду да ће се у будућности бележити бољи резултати. Као тренер који живи на терену могу да кажем да припреме почињу. У претходне четири године обављао сам функцију селектора за играче узраста до 23 године. Нисам само посматрао играче поменутог узраста, већ сам пажљиво гледао мечеве кинеског првенства. Управо ту сам стекао увид о свим репрезентативцима Кине“, поручио је Јанковић.
Уследило је конкретно питање тамошњих новинара шта је императив у будућности, на шта је Сале Јанковић, познат и по надимку „српски Мурињо“ имао спреман одговор:
„Када су конкретни циљеви у питању, као тренер имам различите начине да избегнем одговор на ово питање, али морамо да поставимо јасан циљ, а то је да дамо све што је у нашој моћи како бисмо се пласирали на Светско првенство 2026. године. Као члан стручног штаба Радомира Антића, био сам учесник Мундијала у Јужној Африци. Када је он добио црвени картон против Аустралије, предводио сам наш тим на наредних неколико утакмица. Са 39 година сам имао селекторско искуство и верујем да би то могло да ми помогне да репрезентацију Кине дигнем на виши ниво“, истиче Александар.
Иначе, легендарни стручњак Радомир Антић који је преминуо у априлу 2020. године водио је током пребогате тренерске каријере кинеске клубове Шандонг и Хебеј.
Јанковић жели да Кина под његовом командом изгради свој стил игре. Од фудбалера ће тражити максималну посвећеност, а све зарад остварења заједничког циља - пласмана на Светско првенство за три године.
„Сваки дан током ког можемо да изгубимо време представља скривену опасност. Очекује нас специфичан циљ, без обзира на то што је повећан број учесника Мундијала. Морамо да будемо чак и на тренингу на високом нивоу, пошто фудбал није прекидач. Сваку утакмицу морамо да одрадимо до краја. Критеријуми које преферирам засновани су на менталитету играча. Морају сви да буду за пример, почевши од утакмице до припреме за тренинг. Поставићемо стандарде и видети ко ће се на који начин уклопити. Гледаћемо да направимо наш стил игре“, закључио је српски стручњак Саша Јанковић.
► Погледајте емисију Миљанов корнер.
Артјом Дзјуба и Александар Кокорин - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
СПОРТ
Славни Рус неће ни да чује за Енглеску: Волим своју земљу и подржавам Путина – њих не подносим
Кристијано Роналдо - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
СПОРТ
Бизарностима нема краја – „залутала“ медаља и режим који није за свакога: „Могао сам да умрем“
Немања Радоњић - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
СПОРТ
Хрват га је понизио, Радоњић се не предаје: „Бог све види“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала