- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Стејт департмент: Добили смо од Русије ноту о замрзавању учешћа у СТАРТ-у

© SputnikСтејт департмент
Стејт департмент - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе су добиле званичну ноту о обустављању учешћа у Споразуму о смањењу количине стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ), изјавио је портпарол Стејт департмента Нед Прајс.

„Могу да потврдим размену дипломатских нота између Русије и САД. И даље смо спремни да одржимо билатерални састанак како бисмо разговарали о забринутостима САД и Русије о СТАРТ-у, као и о свим другим питањима која се тичу његовог извршења. Ми сматрамо да је то питање веома важно“, рекао је он.

Према његовим речима, САД настављају да у потпуности испуне одредбе Споразума о смањењу количине стратешког офанзивног наоружања.

„Ми настављамо да у потпуности испуњавама одредбе Споразума, између осталог и о ограченом броју наоружања“, истакао је Прајс.

Саопштио је да САД анализирају даље кораке у вези са обуставом учешћа Русије у СТАРТ-у, као и какав ће утицај имати то на споразум у целини.
Председник Русије Владимир Путин је 28. фебруара потписао закон о обуствављању учешћа Русије у Споразуму о смањењу количине стратешког офанзивног наоружања.
Путин је 21. фебруара у обраћању Федералној скупштини изјавио да Русија обуставља учешће у руско-америчком споразуму, нагласивши да земља не иступа из њега.
Председник Русије је нагласио да пре него што се обнови дискусија о споразуму, Москва жели да схвати „на шта претендују земље као што су Француска и Велика Британија“ и на који начин треба рачунати њихове нуклеарне арсенале, „односно укупни офанзивни потенцијал Северноатлантске алијансе“.
О одлуци Русије да замрзне учешће у договору СТАРТ 3 у ауторској емисији „Мој поглед на Русију“ говорила је Љубинка Милинчић:
Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
РУСИЈА
Русија предала званичну ноту САД о суспензији учешћа у СТАРТ-у
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала