- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Како су министри спољних послова Г20 завршили састанак у Њу Делхију без става о Украјини

© AP Photo / Aijaz RahiСкуп Г20 у Њу Делхију
Скуп Г20 у Њу Делхију - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2023
Пратите нас
Упадљиве разлике у вези са ставом о Украјини између чланица Г7 и новонасталих сила унутар организације Г20 постале су на управо завршеном састанку министара спољних послова у Њу Делхију видљивије него икада раније.
Председничка палата у Њу Делхију данас је била налик тврђави током састанка министара спољних послова Г20 - са стотинама полицајаца и безбедносних агената због чега су новинарске екипе могле само са дистанце да посматрају окупљање дипломата или их слушају на великом екрану у медија центру.
Неки политичари су се, међутим, добровољно јавили да разговарају са представницима медијских кућа. Холандски министар спољних послова Вопке Хукстра, чија је земља позвана на састанак иако није чланица Г20, изнео је оштре примедбе о умешаности Русије у украјинску кризу инсистирајући на подршци Хага војном решењу сукоба. Хукстра није желео да одговори на питање Спутњика да ли холандска јавност подржава агресивну ратну реторику његове владе, али судећи по недавном митингу у Амстердаму, многи Холанђани се не слажу са учешћем њихове земље у сукобу у Украјини.
Катарина Колона, министарка спољних послова Француске, која је један од оснивача групе Г7 и која је, за разлику од холандског колеге имала своје место за столом на састанку Г20, позвала је на кажњавање Москве због умешаности у сукоб у Украјини.
Министарка Колона је издала саопштење које је пре изгледало као стриктно формулисано упутство за друге чланице Г20 о томе шта треба да ураде у вези са украјинским питањем – што многе нове суперсиле вероватно неће прихватити, барем не због њеног тона у саопштењу.
Како јавља дописник Спутњика из Њу Делхија, искусни новинари су унутар Г20 приметили растући несклад по питању подршке Кијеву или Москви – и то између западних нација и других чланица организације.
„Поделе које су на почетку биле веома лоше само су се погоршале током прошле године“, рекао је за Спутњик, на маргинама састанка у Њу Делхију, новинар Асошијетед преса Мет Ли. „Видите да су Кинези сада још више на страни Руса. И то је алармантно, мислим, за САД и њихове западне савезнике“, додао је он.
Москва је, пак, на састанку постављала тешка питања о енергетској и прехрамбеној безбедности, која су индиректно везане за украјински сукоб, док је Запад покушаваода умањи њихов значај. Ипак, руски министар спољних послова Сергеј Лавров инсистирао је на потреби да се истражи прошлогодишња саботажа гасовода Северни ток, коју су, према речима америчког новинара Симора Херша, извеле САД уз помоћ Норвешке.
За разлику од става о украјинском сукобу, који због примедби Москве и Пекинга није поменут у декларацији министара спољних послова Г20, дипломате су осудиле терористичке нападе на критичну енергетску инфраструктуру.
Завршни документ, такође,наглашава важност пуне и благовремене имплементације споразума о житу уз посредовање УН од стране свих страна у споразуму, што се може сматрати победом Москве, пошто је Русија желела да се позабави тим питањем у Њу Делхију управо из ове перспективе.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров остаће у Њу Делхију још најмање један дан како би учествовао на геополитичкој и дипломатској конференцији Рајсинског дијалога.
Лавров на министарском састанку Г20 у Индији - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2023
РУСИЈА
Завршни документ са састанка шефова дипломатије Г20 усвојен без тачака о Украјини
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2023
РУСИЈА
Лавров: Декларација Г20 није усвојена због спорова о Украјини, Запад игнорише руске аргументе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала