- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шолц: Разговараћу са Бајденом; За мир у Европи потребно више оружја

© AP Photo / Markus SchreiberНемачки канцелар Олаф Шолц
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2023
Пратите нас
Берлин и Вашингтон при усаглашавању својих одлука о Украјини воде рачуна да НАТО не постане страна у сукобу, изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц, говорећи у Бундестагу. Он је, такође, додао да је за мир и слободу у Европи неопходна неометана производња оружја.
„Пре доношења било које наше одлуке, пазимо да НАТО не постане страна у сукобу. Амерички председник и ја смо сагласни по овом питању. Како би се наставила наша блиска сарадња, данас путујем у Вашингтон на разговор са Џозефом Бајденом“, рекао је Шолц, читајући Владин извештај под насловом „Преломна година нове епохе – јачање безбедности Немачке и савезника, подршка Украјини“.
Он је додао да је „преломна година нове епохе“ извештај који је, по његовом мишљењу, почео сукобом у Украјини, а уједно и година транслатлантског партнерства.

Немачкој потребна неометана производња оружја

Шолц је, такође, нагласио да је за обезбеђење мира и слободе у Европи, потребно да Немачка успостави неометану производњу оружја и муниције.

„Потребна нам је непрекидна производња важног оружја, опреме и муниције. За ово је неопходно закључивање дугорочних споразума и финансирање како би се повећао производни капацитет“, саопштио је немачки канцелар.

На тај начин ће, сматра политичар, Немачка моћи да створи индустријску основу за давање доприноса „заштити слободе и мира у Европи“, а ова намера је закључак прошле године, „преломне за нову епоху“, чије рачунање почиње сукобом у Украјини.
Раније је лист „Шпигел“, позивајући се на документ који треба да буде размотрен пред Европском комисијом, објавило да је ресор разрадио план за повећање производње муниције, конкретно, калибра 155 милиметара, карактеристичног за НАТО. План предвиђа повећање даљих испорука муниције Украјини, као и попуњавање резерви војски чланица Алијансе.
Лист „Фајненшел Тајмс“, истовремено, објавио је, позивајући се на неименоване изворе да Немачка, у случају рата, има оружја само за неколико дана, а за попуњавање је потребно 20 милијарди евра.
Рајхстаг, седиште Бундестага, Немачка - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
СВЕТ
Шокантно признање у Бундестагу: Бундесвер не може да заштити Немачку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала