- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руски амбасадор: Западни тенкови нису претња по Русију, али има нешто што јесте

© AP Photo / Polish Defense MinistryТенкови леопард 2
Тенкови леопард 2 - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2023
Пратите нас
Тенкови које Запад испоручује Украјини нису претња по Русију, за разлику од оружја далеког домет које је обећао Лондон, изјавио је руски амбасадор у Великој Британији Андреј Келин.

„Не мислим да ће то бити озбиљна претња по нас. Претња је оружје далеког домета, јер оружје далеког радијуса може да досегне циљеве на територији Русије. Међутим, земље су се уздржале од испорука (таквог оружја) или саопштавају да ће се уздржати. Само Велика Британије директно каже да планира да пошаље оружје далеког домета украјинској војсци. Сигурни смо да ће се то оружје користити против цивилних циљева“, рекао је Келин у интервјуу за ТВ „Ал Џазира.

Дипломата је подсетио да се системи које је Запад већ предао Кијеву користе за гранатирање цивилних објеката у Донбасу.
Према његовим речима, да би избегла такву претњу, Русија ће бити принуђена да напредује по дубини украјинске територије, померајући даље линију фронта.
„На тај начин, западне земље ће саме унишити Украјину“, додао је амбасадор.
Келин је, такође, негирао да Кина шаље оружје Русији, истакавши да Москва има довољно свог наоружања и да је руски потенцијал у том смислу огроман.
Немачке власти раније су саопштиле да ће Украјини испоручити 14 тенкова „леопард 2“, те да ће другим земљама дати дозволу да Кијеву предају немачке тенкове из својих залиха. Немачка влада потврдила је и да ће Кијеву бити испоручено 178 тенкова "леопард 1". Према речима немачког министра одбране Бориса Писторијуса, тенкови „леопард 2“ биће послати у Украјину „до краја марта“.

Један услов за повратак СТАРТ-у

Амбасадор је прокоментарисао и повратак Русије учешћу у споразуму о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ), рекавши да је повратак могућ, уколико се Сједињене Америчке Државе одрекну циља да стратешки победе Русију.
Председник Русије Владимир Путин је 28. фебруара потписао закон о обустављању учешћа Русије у Споразуму о смањењу количине стратешког офанзивног наоружања.
Путин је 21. фебруара у обраћању Федералној скупштини изјавио да Русија обуставља учешће у руско-америчком споразуму, нагласивши да земља не иступа из њега.
Председник Русије је нагласио да пре него што се обнови дискусија о споразуму, Москва жели да схвати „на шта претендују земље као што су Француска и Велика Британија“ и на који начин треба рачунати њихове нуклеарне арсенале, „односно укупни офанзивни потенцијал Северноатлантске алијансе“.
Нови немачки главни борбени тенк КФ51 пантер - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2023
СВЕТ
Хоће ли немачки тенк „пантер“ стићи на време на украјински фронт?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала