- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Скакали смо и скандирали „Србија, Србија“: Тркуља о спектакуларном наступу на кинеској телевизији

© Фото : Спутњику уступио Слободан Тркуља/Марко ЦветковићСлободан Тркуља
Слободан Тркуља - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2023
Пратите нас
Код нас је пола пет поподне, у пет је поноћ у Кини, програм тече, а у прва три и по сата нема ме нигде. И крећу мисли — да ли су избацили, да ли су скратили програм… У двадесет минута до поноћи видим како Ланг Ланг, највећа светска пијанистичка звезда креће да свира нешто по клавиру, ређају се нумере.
Гледамо, моја породица и ја, пролазе прве две нумере и онда чујем увод за песму „Тамо далеко“ и видим нашу видео разгледницу са Калемегдана. Моја супруга, ја и три ћерке дигли смо руке и као на стадиону почели да скандирамо „Србија, Србија“.

Један наступ — преко 16 милијарди прегледа

Овако уметник Слободан Тркуља описује тренутак великог узбуђења, јединствен у његовој дугогодишњој каријери: наступ на најгледанијој кинеској телевизији у њиховој новогодишњој ноћи 21. јануара, донео му је преко 16 милијарди прегледа. Рекорд за Гиниса, јединствен и готово непојмљив учинио је да овај изузетни уметник, мултиинструменталиста, композитор и певач оствари свој сан: да песмом и видео разгледницом представи Србију целом свету на непоновљив начин.
„Добио сам позив од ССТВ, светске најгледаније ТВ станице да учествујем, као представник Србије, у најгледанијем шоу на планети — реч је о новогодишњем програму ‘Фестивал пролећа’ који траје четири сата. Сви Кинези за дочек лунарне нове године одлазе кући и у кругу породице гледају тај програм, код њих се тако дочекује Нова година. То је традиција дуга 40 година колико постоји тај програм. Од када смо пре седам година поново почели интензивније да одлазимо у Кину сањао сам, желео сам да нашу музику и традицију прикажем у најгледанијој емисији која постоји у Кини“, објашњава Тркуља.
На питање колики је био изазов приказати Србију култури која је другачија од наше, Тркуља одговара да и у тој различитости постоји нешто што је заједничко:
„Кинези јако цене своју традицију, воле да је чувају и негују, поносни су на њу. Мислим да нам је то заједничко, јер и ми имамо веома богату традицију. Јесу они народ од милијарду и четиристо милиона, али имамо и ми коју хиљаду година културе да се похвалимо и да је прикажемо“.
Његова жеља да нашу традицију прикажемо у најгледанијој емисији била је услишена крајем прошле године када је добио позив директно од ССТВ да представи Србију и учествује у новогодишњем програму.

„Тамо далеко“ у ударном термину

„Оно што је постало невероватно је да је тај шоу био толико гледан да не знам да ли постоји иједна емисија на свету која је имала толико прегледа. Већ прве ноћи имала је 11 милијарди, 173 земље и преко 1000 ТВ станица широм света, преносили су је на разним језицима истовремено док се шоу дешавао у Кини. Тај програм могли су да гледају људи широм света“.
А у програму — 35 секунди за нашег уметника. Захтев је био да отпева „нешто“, али да се у неком стиху у песми помиње Србија. Тих 35 секунди догодило се у 20 минута до поноћи — у ударном термину.
„Ја то ништа нисам знао, ни који ће музичари бити. Када смо изабрали ‘Тамо далеко’ хтели смо да то буде песма која представља нашу земљу на прави начин а при том има и историјски контекст. За човека који хоће да сазна нешто о нашем народу то је права песма“, додаје наш саговорник.
Свестан је био, додаје, и части која му је указана и одговорности коју има да представи своју земљу на таквом месту.
„Знао сам да морам да будем на правом нивоу јер ако ти је већ дат такав задатак — немаш простора да направиш грешку. Имали смо три дана да припремимо материјал, радили смо 31. децембра и 1. јануара. Следећег дана смо се са екипом појавили на Калемегдану да снимимо видео разгледницу. Имали смо два и по сата сунца које се пробило кроз облаке тако да смо успели да ухватимо мало светла, снимили ту разгледницу из Београда, из Србије и послали је“.
Са Балканополисом је потом отпутовао у Холандију на договорени концерт и до 21. јануара није знао да ли „Тамо далеко“ иде у програм. Да ли је прошло или не.
„Тог дана смо у Новом Саду организовали Кинески фестивал светла, званичну прославу кинеске Нове године у Србији, радимо то пету годину заредом. Ишчекивање, програм тече а у прва три и по сата нема ме нигде. А онда чујем увод и видим како се сунце на Калемегдану пробија кроз облаке и креће ‘Тамо далеко’ на кинеској телевизији… Од свог узбуђења нисам ни чуо како то звучи, ми смо само скакали по кући и навијали. И то је прошло. Ја сам морао да идем на отварање фестивала и тек касније увече вратио сам снимак и прегледао га да видим да ли се то стварно десило. Сутрадан смо сазнали да је до два сата по поноћи било 11 милијарди прегледа. И помислио сам да је то – то, рекорд над рекордима, не треба ти ништа више у животу. А онда смо пре недељу дана сазнали да је број прегледа отишао даље и да је тренутно на 16 милијарди 216 милиона прегледа“.

Један је Бата

А да ли су овакве бројке и овакав пријем можда претња за статус највољенијег глумца у Кини, легендарног Бату Живојиновића, дилема је коју Слободан Тркуља одбацује без икаквог премишљања:
„Један је Бата, не бих себе стављао у исту категорију с њим, поготово зато што он има култни статус у Кини. Још од 2010. године када смо тамо први пут наступали видели смо да Бату знају и оне генерације које су се родиле након што су његови филмови били емитовани. То је личност која је оставила такав траг у Кини да то не може нико ни да оспори нити може да уради боље него што је он урадио“.
Кинески фестивал светла  - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
КУЛТУРА
Слободан Тркуља о „Кинеском фестивалу светла“: Спектакл којим захваљујемо правим пријатељима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала