- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Анкара може одустати од куповине америчких Ф-16 у корист руских или кинеских ловаца

© Flickr / U.S. Department of DefenseАмерички ловци
Амерички ловци - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2023
Пратите нас
Турска може одустати од куповине америчких ловаца Ф-16, изјавио је члан Савета за безбедност и спољну политику председника Турске Чагри Ерхан Спутњику и додао да постоји могућност куповине руских ловаца.

„Турска мора по хитном поступку да промени своју одлуку о ловцима Ф-16. На пример, постојала је варијанта са авионима Ф-35. Турска је имала велика очекивања од тог програма. Сада постоје друге варијанте, на пример кинески авиони који су продати Пакистану, руски авиони, као и ловци „Еурофајтер“, рекао је он.

Ерхан сматра да ће након земљотреса турске власти одустати од куповине Ф-16, јер они коштају 20 милијарди долара. Назвао је грешком захтев владе за куповину америчких ловаца које амерички Конгрес и даље одбија да испоручи јер су „застарели и неконкурентни у поређењу са другим авионима“.
Анкара је октобра 2021. године изјавила да жели да купи авионе Ф-16. То се десило након што је Турска искључена из америчког програма за производњу ловаца пете генерације Ф-35, јер је куповала од Русије ракетне системе С-400.
Лист „Вол стрит џурнал“ је у јануару писао да ће америчка администрација затражити од Конгреса одобрење за испоруку 40 ловаца Ф-16 и комплета за модернизацију 79 авиона који су већ у саставу турског наоружања. Лист „Хуријет“ је писао да ће продаја Ф-16 зависити од одобрења турских власти да Шведска и Финска уђу у НАТО.
Турски војни авион Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
СВЕТ
Вашингтон кажњава Анкару: Зашто Американци не испоручују борбене авионе Турској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала