- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Руска рокада и Новакова доминација уз нову претњу поквареног система

© AP Photo / Kamran JebreiliНовак Ђоковић и Данил Медведев
Новак Ђоковић и Данил Медведев - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2023
Пратите нас
Наставља се доминација Новака Ђоковића који је избројао рекордну 379. недељу на челу АТП ранг-листе, на којој је дошло до неких ситних промена, попут руске рокаде и замењених места Данила Медведева и Андреја Рубљова.
Оно што квари општи утисак тоталне доминације српског тениског аса и, према мишљењу многих, најбољег у историји белог спорта, је покварени систем који поново прети да свргне с трона Новака Ђоковића.
О чему се заправо ради? Сједињене Америчке Државе одбиле су прошлог петка изузеће Србина, да се упркос томе што је невакцинисан од вируса корона нађе на Мастерсима у Индијан Велсу и Мајамију, а како се председник САД Џо Бајден није огласио и „помиловао га“, тако је Новак одлучио да се повуче са жреба.
Ајван Тони - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2023
СПОРТ
Голгетер признао кривицу – „прокоцкао“ и најважнију ствар у каријери
Ни четврту годину заредом први рекет света неће се надметати за трофеј у Индијан Велсу, па му прети губитак првог места, јер би другопласирани Шпанац Карлос Алкарас и трећепласирани Грк Стефанос Циципас, уколик буду успешни у Америци могли да га престигну.
На најновијој АТП листи Ђоковић је увећао бодовну предност у односу на првог пратиоца, поменутог Алкараса, с обзиром на то да Ђоковић има 7.160 бодова, а 19-годишњи Шпанац је на коти 6.780, трећепласирани Циципас има 5.805 бодова.
Новак је упркос елиминацији у полуфиналу од Данила Медведева успео додатно да побегне конкуренцији, инкасирајући још 180 бодова. Тријумф у Дубаију погурао је Данила Медведева са седме на шесту позицију, док је Рубљов пао на место где је био његов сународник.
Оно што представља потенцијални проблем за Ђоковића због очајног система и бројних забрана које „коче“ Србина да буде још доминантнији, јесте немогућност да се бори за трофеје у Америци.
Забрана за улазак у земљу невакцинисаним странцима и даље је на снази, па би Новак уколико Алкарас освоји Индијан Велс, или Циципас веже оба трофеја, што је мало веротно, не и немогуће, изгубио прво место на АПТ листи.
Поменути турнири су из Серије 1.000, а Алкарас у Индијан Велсу брани полуфинале и 360 бодова. Уколико би тријумфовао, аутоматски би увећао свој бодовни салдо за 640 поена, што би му обезбедило повратак на трон с ког је и ушао у 2023. годину, али га је Новак после јубиларног 10. трофеја на Аустралијан опену вратио на место.
Да би о(п)стао на врху талентовани Шпанац, који у последње време има доста проблема с повредама, морао би да обезбеди себи такозвани „Саншајн дабл“, што значи да после Индијан Велса покори и Мајами.
Далеко од тога да је лако нанизати 12 тријумфа у пакленој конкуренцији на турнирима у САД, где због очајног система неће бити најбољег међу њима.
Када је најновија ранг листа у питању, у Топ 10 осим Ђоковића, Алкараса и Циципаса, налазе се Норвежанин Каспер Руд који је четврти, пети је Тејлор Фриц из Америке. Шесту и седму позицију руски тениски асови Данил Медведев и Андреј Рубљов, иза њих је Холгер Руне из Данске, ту је и даље Рафаел Надал, док је десети Канађанин Феликс Оже-Алијасим.
Испред имена Рафаела Надала, Новаковог највећег ривала намерно је апострофирано ово да је и даље међу Топ 10, а тај низ траје већ пуних 912 недеља и он ће од 20. марта бити прекинут.
Због бројних повреда и немогућности да се такмичи, „бик с Мајорке“ се повукао с турнира у Индијан Велсу и Мајамију, због чега ће ускоро бити окончан његов импресиван низ од 17 година у Топ 10.
Када су српски тенисери у питању, Миомир Кецмановић је 31. рекет света са 1.290 бодова, Ласло Ђере је на 54. месту са 860 бодова. Следе Душан Лајовић са 738 бодова на 71. месту, док је Филип Крајиновић три позиције испод њега и има 730 бодова.
Топ 10 листа
Новак Ђоковић (Србија) 7.160 бодова
Карлос Алкарас (Шпанија) 6.780
Стефанос Циципас (Грчка) 5.805
Каспер Руд (Норвешка) 5.560
Тејлор Фриц (Америка) 3.795
Данил Медведев (Русија) 3.775
Андреј Рубљов (Русија) 3.660
Холгер Руне (Данска) 3.321
Рафаел Надал (Шпанија) 3.315
Феликс Оже-Алијасим (Канада) 3.245
► Погледајте нову епизоду емисије Миљанов корнер.
Новак Ђоковић и Данил Медведев - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2023
СПОРТ
Званично: Новак Ђоковић се повукао пре жреба за Индијан Велс
Данил Медведев и Андреј Рубљов - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2023
СПОРТ
Британци су једном преварили систем, други пут неће моћи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала