- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

САД поново одбиле да издају визе руским дипломатама

© AFP 2023 / DANIEL SLIMСедиште УН у Њујорку
Седиште УН у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2023
Пратите нас
Вашингтон је поново одбио да изда визе неколицини руских дипломата који су планирали да учествују у радној групи за информационе и комуникационе технологије у седишту УН, изјавила је представница Русије на састанку Ирина Тјажлова.
„Сједињене Америчке Државе су још једном неосновано и дрско одбиле да издају визе појединим члановима руске међуресорне делегације“, рекла је она.
Тјажлова је нагласила да ово није први пут да се Вашингтон овако понаша. Према њеним речима, раније су такви кораци предузимани против шефа руске делегације. Дипломата је истакла да САД тиме флагрантно крше своје обавезе за организовање и обезбеђивање рада седишта УН.
Она је додала да Русија тражи од Секретаријата УН да прекине праксу неиздавања виза од стране САД руским дипломатама који путују у седиште организације по својој дужности.
„Желели бисмо да апелујемо на господина председавајућег и Секретаријат УН са хитним захтевом да предузму мере за заустављање такве погубне праксе“, рекла је Тјажлова.
Из канцеларије генералног секретара УН Антонија Гутереша након тога су саопштили да се надају да ће проблем са издавањем америчких виза руским дипломатама бити решен.
„То је проблем. И надамо се да ће га земља-домаћин решити“, изјавио је заменик портпарола генералног секретара Фархан Хак.
Према споразуму између организације и САД као земље-домаћина седишта, америчке власти не би требало да спречавају представнике и званичнике земаља-чланица да посете УН. Раније је Вашингтон више пута одбијао да изда документа руским дипломатама и експертима који су планирали да учествују на конференцијама УН.
Москва је, са своје стране, више пута наглашавала да је ово грубо кршење, јер издавање виза делегатима није привилегија, већ међународно-правна обавеза Сједињених Америчких Држава.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2022
РУСИЈА
Лавров о визама: Дужност Гутереша да свим делегацијама осигура учешће на Генералној скупштини УН
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала