- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Борељ о медијским објавама о диверзијама на гасоводима „Северни ток“: Не треба се бојати истине

© AP Photo / Jean-Francois BadiasШеф европске дипломатије Жозеп Борељ
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2023
Пратите нас
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ је, одговарајући на питање новинара да ли би цурење информација у медијима о терористичким актима на гасоводима „Северни ток 1 и 2“ могло да утиче на јавно мњење у Европи, а пре свега у Немачкој, у моменту када се ЕУ активно бави мобилизацијом војне помоћи Кијеву, поручио да се „не треба бојати истине“.
„Што се тиче ‘Северних токова’, ради се о озбиљним питањима. Али, никада се не треба бојати истине. Ја се не плашим истине. Али, ми сада искључиво говоримо о претпоставкама“, истакао је он.
Према Борељовим речима, у Шведској, Немачкој и Данској наставља се утврђивање прецизних околности оног што се догодило на гасоводима.
„Док су истраге у току, не можемо да доносимо закључке“, рекао је он на конференцији за медије у Стокхолму по завршетку неформалног састанка шефова министара одбране ЕУ, на којој је разматрано повећање војне помоћи Украјини.
Претходно је портпарол Кремља Дмитриј Песков за Спутњик изјавио да су публикације о експлозијама на гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“ део координисаног ширења дезинформација у медијима.
Раније је британски лист „Тајмс" објавио да су западне обавештајне агенције, недељу дана након експлозије, знале за украјинску умешаност у саботажу на гасоводима „Северни ток" и „Северни ток 2".
Немачки лист „Цајт“ саопштио је да су немачки истражитељи идентификовали брод са којег је извршена диверзија на гасоводима „Северни ток“, те да трагови воде ка компанији у власништву Украјинаца.
Првобитно је „Њујорк тајмс“, позивајући се на изворе у америчкој администрацији, саопштио да су амерички званичници саопштили да нису пронађени никакви докази наводне умешаности руских власти у нападе на гасоводе „Северни ток“, те да нови обавештајни подаци дају основа да се претпостави да нека проукрајинска група стоји иза напада на гасоводе.
Анкета
Ко је по вама, на основу доступних података, одговоран за дизање у ваздух гасовода Северни ток?
Гасовод Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2023
РУСИЈА
Откривени нови детаљи напада на Северни ток: Огласио се и министар одбране Немачке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала