- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Из „случајности“ до медаље за Србију – Бибић за Спутњик открива тајне „српског Сибира“

© AFP 2023Елзан Бибић
Елзан Бибић - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2023
Пратите нас
На надморској висини од 1.200 метара где се зими бележе температуре и до минус 39 степени налази се место Карајукића Бунари где је 1999. године рођен Елзан Бибић, српски атлетичар и освајач бронзане медаље на дворанском Европском шампионату. Како је „српски Сибир“ од њега направио шампиона и јуниорског европског првака Елзан говори за Спутњик.
Још од јуниорских дана Елзан Бибић показао је да Србија у њега има будућег шампиона који се по много чему разликује од својих ривала у дисцплинама на 1.500 и 3.000 метара. Не само да је оправдао очекивања на Европском првенсву већ их је надмашио и то најпре у квалификацијама где је у трци на 3.000 био први.
Финале је показало да то није био само тренутак бљеска већ реалност која говори о томе да Србија има освајача бронзане медаље на европском шампионату у дворани.
„Полако се сабирају утисци, делим радост са својим људима, из дана у дан је све боље. Приређен ми је дочек у Новом Пазару, у центру града што ме је јако изненадило, а и драго ми је да сам видео толики број навијача и људи за које нисам знао ко су. Драго ми је да видим толику подршку, знам и да то није коначан број људи, знам да је подршка још већа. Ова медаља значи не само мени, него и гради и народу у Србији“, почео је Бибић разговор за Спутњик.
Снови о успесима почели су у средњошколском периоду када се и створила љубав према спорту којим је почео да се бави случајно.
„Почело је у Средњој медицинској школи, када је био период кросева РТС-а професор Зељкић издвојио је неколико ученика који би могли да трче, међу њима сам био ја. Био сам пети, он ми је касније понудио да тренирам атлетику, ја сам прихватио изазов не знајући ништа о атлетици и сасвим случајно се нашао у овом спорту. Из те неке случајности су процветали изванредни резултати са којима се и даље не задовољавам већ имам следећих виших циљева“, објаснио је јуниорски првак Европе.
Од почетка је имао високе циљеве и задатке које је себи поставио. Захвалност за успехе млади Елзан може да припише и својој вери која је увек била усмерена на то да ће стићи до великих такмичења и медаља.
„Као средњошколац сам сањао. Од прве године сам почео да тренирам и формулишем своје циљеве. Од старта сам кренуо на високо. Увек сам радио на томе, иако сам био далеко био сам талентован и веровао у своју упорност и рад. Веровао сам да ћу једног дана да се нађем на великим такмичењима и да будем освајач медаља. Остварило се оно за шта сам тренирао и био упоран, надам се да је ово само почетак скупљања медаља и прављења колекција“, уверен је Бибић.
На почетку је било занимљиво јер је Елзан постао атлетичар не знајући ништа о том спорту. Како је истакао чуо је за неке од већих звезда, али детаље није познавао.
„Када сам кренуо да тренирам стварно нисам знао ништа детаљније о том спорту. Можда сам чуо за Јусеина Болта и Амелу Терзић, те велике звезде. Ја сам мсилио да не постоје друге дисциплине када сам био клинац. Када сам спознао праву атлетику видео сам шта је она заправо. Слободно могу да кажем да је су дисциплине 1.500 и 3.000 метара најгледаније на Светском првенству, Олимпијским играма и Европском првенству. Када сам ушао дубље спознао сам праву срж“, објаснио је српски атлетичар.
Успеси Бибића још више добијају на значају када се узме у обзир да долази из места које се налази на Пештерској висоравни. Историју дисциплина на 1.500 и 3.000 метара писали су спортисти из земаља које за темепратуре у минусу готово да нису чули, а онда је дошао момак из „српског Сибира“ где је забележан најнижа температура у Србији од 39,8 степени изнад нуле.
На листи првих 20 атлетичара у конкуренцији на 3.000 метара чак 15 места заузимају атлетичарији из Етопије и Кеније у којима влада тропска монсуснка клима.

„То је био додатни подстицај. Рођен сам на планини од 1.200 метара што је веома добро за ове дисциплине. Та висина је веома добра за изграђена плућа, за моје дисциплине јако је битна аеробна издржљивост коју сам ја гајио од рођења. Рођен сам у селу Карајукића Бунари где су зиме биле изузетно јаке, морао сам да ојачам како свој организам тако и да се навикнем на те оштре зиме. Временска зона има доста утицаја јер ме је ојачала када говоримо о самим функцијама које су битне за овај спорт. Изузетно је од великог утицаја одакле долазим и мислим да сам то искористио на прави начин“, објаснио је Бибић.

Бибић је добро припремио тактику за квалификације. Имао је идеју да буде позициоирам тако да у сваком тренутку може да испрати који су ривали испред, а који иза њега.
„Имао сам добру тактику у квалификацијама, па онда и у финалу. То је био циљ од старта да будем на петој, шестој позицији где могу да контролишем и такмичаре који су испред и такмичаре који су иза. Била су постављена два видео бима на кривинама па је ммогла да се контролише трка како се одвија иза мојих леђа. Искористио сам то и у квалификацијама сам желео да као првопласирани уђем у финале јер сам мислио да ће ми то бити додатни подстицај за финале“, истакао је Бибић.
Тактика се исплатила, а српски атлетичар посебно је срећан што медаља сија баш бронзаним сјајем јер је пред њим тек напредак.
„Показало се добро, изузетно ми је драго што сам узео бронзану медаљу, можда ми је и даље што није нека друга јер боље да се почне од бронзе па да се напредује ка злату. Надам се да ћу барем за једно место напредовати из шампионата у шампионат“, истакао је Елзан.
Конкуренција је у финалу била паклена, али добра форма ривала само је помогла Бибићу да и он боље приступи трци.
„Никада није била овако тешка конкуренција. Гледајући остале шампионате, времена су била спорија. Било је такмичара који су сајаким временима и личним рекордима дошли на овај шампионат и учинили га да буде овако јак. Знао сам од старта да ће бити тешко и да морам да будем максимално фокусиран, да све држим под контролим што сам и успео. Остварио се оно због чега сам отишао у Истанбул, могу да кажем да сам задовољан“, срећан је Бибић.
Када је реч о плановима за предстојећи период Бибић је усмерен на летњу сезону и Светско првенство у Будимпешти.
„Наредни циљ је сезона на отвореном и Светско првенство у Бидумпешти где нисам одлучио коју ћу дисциплину спремати, мислим да ће то бити 1.500 метара. Следи припремни период од два, три месеца који ћу провести на некој планини где ћу се спремати и бити фокусиран на летњу сезону“, закључио је за Спутњик Елзан Бибић.
► Гост емисије Миљанов корнер био је Драган Јаковљевић.
Футсалери Србије - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2023
СПОРТ
Србија и даље без визе за Мундијал – тежак пораз у Француској
Никола Јакшић - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2023
СПОРТ
Бура у српском ватерполу због капитена – клуб га није пустио на Светски куп
Ивана Вулета Шпановић - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2023
СПОРТ
Ивана отворила душу: „Најтежа медаља“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала