- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Канцелар Немачке: Плашим се, конфликт у Украјини ће дуго трајати

© AP Photo / Hannibal HanschkeНемачки канцелар Олаф Шолц
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2023
Пратите нас
Границе се не смеју мењати силом, а западне земље подржавају Украјину како би она могла да се брани, али постоји ризик да ће конфликт у Украјини бити дуготрајан, изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц у разговору са становницима немачког града Котбус, пише „Берлинер цајтунг“.

„Плашим се да ће ово трајати још дуго, мада, наравно, сваки дан желимо да се ствари промене“, рекао је немачки канцелар.

Како пише „Зидојче цајтунг“, један становник је рекао Шолцу да „Немачка није суверена већ држава вазала“ у односу на САД, с обзиром на то да се Берлин није супротстављао Вашингтону тако одлучно у време војних операција у Ираку и Авганистану. Лист наводи да је овај став распрострањен углавном у Источној Немачкој, на територији које се налазила Немачка Демократска Република.
„Мислим да нисте у праву“, одговорио је Шолц.
Подсетио је да је немачка влада одлучно иступила против напада САД на Ирак 2003. године. Немачки канцелар сматра да Русија не би требало да правда свој „империјализам“, указујући на претходне грешке САД.

Руски председник Владимир Путин оптужује западне државе да теже ка униполарном свету у ружним облицима неоколонијализма и наметању сопствених вредности. Руска страна је такође више пута изјавила да Запад, испорукама оружја, жели да продужи конфликт у Украјини.
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2023
Специјална операција у Украјини
Шолц: Запад спреман да пружи безбедносне гаранције Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала