- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Само да је ту НАТО и да нема Срба: Како Сарајево замишља регионалну безбедност

© Фото : Wikipedia/Јавно власништвоОружане снаге Босне и Херцеговине
Оружане снаге Босне и Херцеговине - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2023
Пратите нас
Скидањем са дневног реда одржавање војних вежби НАТО-а и вежбе Оружаних снага БиХ са Војском Србије, Председништво БиХ отворило је стару тему – чему служе Оружане снаге БиХ – да ли су у служби регионалне стабилности и помоћи грађанима у ванредним ситуацијама или је њихово постојање - политички циљ.
Чланови Председништва БиХ нису се сагласили да се у дневни ред последње седнице уврсте тачке о одржавању војних вежби НАТО-а на тлу БиХ, као и одржавање још пре две године одложене заједничке војне вежбе Оружаних снага БиХ (ОС БиХ) са Војском Србије (ВС).

Одлука нема рационално објашњење

Према речима декана Факултета безбедности Универзитета у Бањалуци др Предрага Ћеранића, не постоји рационалан разлог за овакву одлуку.
Српска чланица Председница Жељка Цвијановић, која је и председавајућа и саставља предлог дневног реда, захтевала је да се, када се већ расправља о одржавању војне вежбе НАТО-а на тлу БиХ, разговара и о одржавању заједничке војне вежбе ОС БиХ и ВС, које су биле усаглашене, али су самовољом бившег министра одбране Сифета Поџића биле пролонгиране 2021, објашњава наш саговорник.
„То је у јавности схваћено као условљавање – ако могу немачки и хрватски војници да одрже војну вежбу, зашто не би и српски војници, нарочито што је вежба са ВС требало да се одржи 2021. О томе је постојала одлука Председништва, али је тадашњи министар одбране Сифет Поџић пролонгирао њено одржавање правдајући се епидемијом коронавируса, малим бројем војника који су примили вакцину и слично. Он је то урадио без сагласности Председништва, чак и без сагласности свог заменика из редова српског народа“, каже Ћеранић.
Према Ћеранићевим речима, Жељка Цвијановић је са правом подсетила због чега се војна вежба ОС БиХ са ВС не одржава иако је одлука о томе одавно донета. Порука НАТО вежбе, која се одржава од Словеније до Албаније, а у БиХ би требало да дођу немачки, хрватски и амерички војници, је одржавање регионалне стабилности. Како се може говорити о регионалној стабилности у контексту БиХ, ако у то није укључена Србија, пита се Ћеранић.
Сада је, према његовим речима, отворена широка тема, па је и на Председништву покренута расправа о томе треба ли да припадници ОС БиХ уопште да учествују на војним вежбама у иностранству (а требало да иду на маневре у Немачку и Грузију) док трају оружани сукоби на тлу Европе.

Председништво као „врховни командант“

А да је учешће страних војника на маневрима у БиХ постала шира тема, показује и расправа садашњег министра одбране Зукана Хелеза са својим замеником из редова хрватског народа Славеном Далићем око евентуалног учешћа хрватских трупа у склопу мисије ЕУФОР Алтеа. Далићево мишљење је да Дејтонски споразум забрањује присуство војника из суседних земаља на тлу БиХ. Ћеранић се пита како је онда претходни сазив Председништва одобрио војне вежбе ОС БиХ са ВС на тлу БиХ.
„Не може министар одбране, без обзира из које партије долазио, да самовољно тумачи и доноси одлуке. Одлуке о употреби ОС БиХ доноси Председништво БиХ и то је по Дејтону. Али, Дејтон се перманентно урушава и то траје од 1995. године. Дакле, не може он да буде изнад Председништва, изнад главног команданта“, категоричан је Ћеранић.
Подсећамо, захтев српског члана и председавајуће Председништва БиХ Жељке Цвијановићо одржавању заједничке војне вежбе Оружаних снага БиХ и Војске Србије на територији Босне и Херцеговине скинут је са дневног реда овог највишег државног тела.
Заменик министра одбране Александар Гогановић рекао је да нема уставних и законских препрека за вежбу са Војском Србије ове године, јер су одржаване и раније и да никада присуство војника Србије у БиХ није злоупотребљено на било који начин.
Цвијановићева је у понедељак саопштила да је затражила да се на дневни ред седнице Председништва уврсти и војна вежба Оружаних снага БиХ и Војске Србије, а да се чланови о томе изјасне пре одлуке о сагласности о одржавању вежбе са припадницима војних снага САД.
Обука 72. специјалне бригаде Војске Србије - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2023
СРБИЈА
Цвијановићева тражила долазак Војске Србије у БиХ, Председништво скинуло захтев са дневног реда
Војска БиХ - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2021
РЕГИОН
Фронтални напад на Србе и Србију: Додик о отказивању војне вежбе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала