- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Абхазија: Снаге безбедности у режиму повећане приправности због Грузије

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаСукуми, Абхазија
Сукуми, Абхазија - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
Пратите нас
Председник Абхазије Аслан Бжанија наложио је да се због ситуације у суседној Грузији за снаге безбедности уведе режим повећане приправности, саопштила је прес служба председника.
Претходно је одржан састанак на којем су учествовали шеф Службе државне безбедности Роберт Киут и начелник Државне службе заштите Дмитриј Дбар којима је председник државе дао овај налог.
Раније данас потпредседник грузијског парламента Гија Волски изјавио је да је група присталица бившег грузијског председника Михаила Сакашвилија, која се борила у Украјини на страни украјинске војске, стигла је у Грузију да реализује „револуционарни сценарио“.
„Може се тврдити да је одређена група присталица ‘Националног покрета’ и Сакашвилија стигла из Украјине. То су борци који ће се потрудити да, искористивши ту младалачку енергију, овај револуцинарни процес остане актуелан, како би све прерасло у грађански рат, стампедо, конфронтацију“, истакао је представник владајуће партије „Грузијски сан“.
Према његовим речима, ови људи желе да дестабилизују и „одвоје“ Грузију од сопствених интереса.
Парламент Грузије је данас у другом читању већином гласова одбацио предлог закона о страним агентима. Према правилнику, то захтева званично повлачење документа усвојеног у првом читању.

Протести у Тбилисију

Парламент Грузије је 7. марта у првом читању усвојио прву верзију нацрта закона о страним агентима. Након тога су у Тбилисију почели масовни протести које је полиција растерала сузавцем и воденим топовима. Према подацима Министарства унутрашњих послова, на скуповима 7. и 8. марта биле су приведене 133 особе.
Руски мировњак у Нагорно Карабаху - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
РУСИЈА
Сукоби на постсовјетском простору – зашто се догађају баш сада?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала