- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Грузијски парламент одбацио закон о страним агентима

© Sputnik / StringerАкция протеста против повышения цен на топливо в столице Грузии 27 марта 2022
Акция протеста против повышения цен на топливо в столице Грузии 27 марта 2022 - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
Пратите нас
Грузијски парламент већином гласова одбацио је нацрт закона о страним агентима који је претходних дана изазвао масовне протесте у Тбилисију.
Према правилнику парламента, да би се званично повукао нацрт закона који је усвојен у првом читању, мора се „поништити“ већином гласова у другом читању.
Како је саопштио председник парламента Шалва Папуашвили, 35 посланика гласало је против закона, а један је био „за“.
У међувремену, људи се поново окупљају код зграде парламента.
Парламент Грузије је 7. марта у првом читању усвојио прву верзију нацрта закона о страним агентима. Након тога су у Тбилисију почели масовни протести које је полиција растерала сузавцем и воденим топовима. Према подацима Министарства унутрашњих послова, на скуповима 7. и 8. марта приведене су 133 особе.
Амерички Стејт департмент позвао је власт у Грузији и демонстранте, који протестују због нацрта закона о страним агентима, на уздржаност. У Вашингтону су истакли да су дубоко забринути због нацрта закона који је, како су рекли, „инспирисан Кремљом“.
Грузијске власти су јуче саопштиле да повлаче предлог закона из парламента, али су опозиционари упозорили да ће се протести наставити.
Нацрт закона „О транспарентности страног утицаја" предвиђено је формирање регистра невладиних организација, медија и субјеката који добијају средства од стране државе. Иницијатори су саопштили да је реч о блажој верзији закона из 1938. који је на снази у САД, али су опозиција и америчка амбасадорка у Грузији Кели Дегнан саопштили да та два документа немају ништа заједничко. По њиховом мишљењу, предлог закона понавља главне одредбе руског закона о страним агентима.
Руски мировњак у Нагорно Карабаху - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
РУСИЈА
Сукоби на постсовјетском простору – зашто се догађају баш сада?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала