- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Како су Америка, Кина и Ирак реаговали на помирење Саудијске Арабије и Ирана

© AP Photo / Iranian Presidency OfficeИбрахим Раиси и Си Ђинпинг
Ибрахим Раиси и Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
Пратите нас
Више земаља, међу којима су Кина, САД и Ирак, реаговали су на обнављање дипломатских односа Саудијске Арабије и Ирана.
Високи кинески дипломата Ванг Ји окарактерисао је овај догађај као „победу за дијалог и мир“.
„Обнављање веза је главна добра вест у садашњем турбулентном свету“, саопштило је кинеско министарство спољних послова на крају дијалога између Саудијске Арабије и Ирана.
Ванг је данас додао да ће Кина наставити да игра конструктивну улогу у решавању проблема жаришта у свету и показаће своју одговорност као велика нација.
С друге стране, Сједињене Америчке Државе су, свесне тога да су две значајне земље обновиле дипломатске односе, Саудијцима пренеле додатне детаље, саопштио је Савет за националну безбедност Беле куће.
„Уопштено поздрављамо све напоре да се помогне окончање рата у Јемену и деескалација напетости у региону Блиског истока, што заједно с дипломатијом и одвраћањем спада у кључне стубове политике коју је председник Бајден изнео током своје посете региону прошле године“, рекао је портпарол Беле куће.
Ирак је, такође, поздравио „окретање нове странице“ између Ирана и Саудијске Арабије, јавила је државна новинска агенција.
Иран и Саудијска Арабија су се данас договорили да поново успоставе дипломатске односе и отворе амбасаде, након година напетости између две земље, јавиле су агенције.
Споразум, који је постигнут у Пекингу ове недеље, представља велику дипломатску победу Кине, јер заливске државе примећују да се САД полако повлаче са ширег подручја Блиског истока, наводи АП.
Одлука, такође, долази у време када дипломате покушавају да окончају вишегодишњи рат у Јемену, сукоб у који су и Иран и Саудијска Арабија дубоко увучени.
Заставе Ирана у једној од улица Техерана - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
СВЕТ
Изненађење за Америку: Иран и Саудијска Арабија се помирили, уз помоћ Кине /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала