- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Протести у Грузији веома подсећају на кијевски Мајдан – закон је само изговор

© AP Photo / Zurab TsertsvadzeГрузија
Грузија - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
Пратите нас
Протести у Грузији подсећају на кијевски Мајдан, а процена ситуације коју је изнела Европска унија је лицемерна, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„То веома личи на кијевски Мајдан (догађаји у центру Кијева 2014. године који су довели до државног удара у Украјини). Нема сумње у то да је закон о регистровању тих невладиних организација које добијају средства из иностранства у висини од само 20 одсто од свог буџета био само изговор да се започне покушај насилне смене власти“, рекао је Лавров у интервјуу у емисији „Велика игра“.

Како је додао, изјава шефа европске дипломатије Жозепа Бореља о ситуацији у Грузији је лицемерна
„Упркос томе што у низу европских земаља постоје иста правила, много оштрија правила на ту тему, господина Борељ је не трепнувши рекао да закон који Грузини гурају у владајућој странци 'Грузијски сан' противречи европским вредностима и да блокира пут придруживања Грузије Европској унији. То је очигледно лицемерје“, рекао је Лавров.
Такође је скренуо пажњу на то да Запад има различит став према протестима у Грузији и Молдавији пошто опозиција у Грузији одражава западне интересе што није случај са опозицијом у Молдавији, где западне интересе одражавају влада и председник.
Парламент Грузије је 7. марта у првом читању усвојио прву верзију нацрта закона о страним агентима. Након тога су у Тбилисију почели масовни протести које је полиција растерала сузавцем и воденим топовима. Према подацима Министарства унутрашњих послова, на скуповима 7. и 8. марта приведене су 133 особе.
Амерички Стејт департмент позвао је власт у Грузији и демонстранте, који протестују због нацрта закона о страним агентима, на уздржаност. У Вашингтону су истакли да су дубоко забринути због нацрта закона који је, како су рекли, „инспирисан Кремљом“.
Грузијски парламент данас је већином гласова одбацио нацрт закона о страним агентима.
Нацрт закона „О транспарентности страног утицаја" предвиђено је формирање регистра невладиних организација, медија и субјеката који добијају средства од стране државе. Иницијатори су саопштили да је реч о блажој верзији закона из 1938. који је на снази у САД, али су опозиција и америчка амбасадорка у Грузији Кели Дегнан саопштили да та два документа немају ништа заједничко. По њиховом мишљењу, предлог закона понавља главне одредбе руског закона о страним агентима.
Беспорядки у парламента в Тбилиси - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
РУСИЈА
Кремљ: Нечија рука покушава да дода антируске елементе у ситуацију у Грузији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала