- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Стигло још једно повећање - када се може очекивати заустављање раста камата на кредите

CC0 / Pixnio/Drazen Nesic / Динари – илустрација
Динари – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
Пратите нас
Заустављање раста референтне каматне стопе требало би очекивати на крају ове године, када би инфлација била готово преполовљена и износила око девет одсто. Олакшање и враћање рата на раније нивое људи са кредитима, пак, могу да очекују у другој половини 2024. када би према пројекцији НБС инфлација требало да буде враћена у циљни оквир.
То је процена професора Београдске банкарске академије, др Зорана Грубишића. Другим речима кредитно задужени грађани треба да издрже још ову годину, после које би, ако нису исцрпли све своје резерве, могли лакше да дишу.

Раст дванаести пут заредом

У напорима да се инфлација, која је у јануару на међугодишњем нивоу износила 15,8 одсто, нађе на опадајућој путањи и врати на циљани ниво од три одсто са одступањем од плус-минус 1,5 процентног поена, Народна банка Србије (НБС) је још једном, 12. пут заредом за скоро годину дана, подигла референтну каматну стопу. Иако благо повећана за 0,25 процентних поена, на 5,75 процената утицаће неминовно на раст камата на рате кредитно задужених грађана.
CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/NMedjedov / Народна банка Србије дванести пут заредом за скоро годину дана подигла референтну каматну стопу
Народна банка Србије - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
Народна банка Србије дванести пут заредом за скоро годину дана подигла референтну каматну стопу
До када још може да траје подизање референтне каматне стопе које је практично једини механизам централних банака за обуздавање инфлације и њен пад. Према писању Блумберга, ових дана се очекује да Европска централна банка повећа своју референтну каматну стопу и то за 0,50 процентних поена. Потом би то требало још три пута да учини, сваки пут за 0,25 процентих поена, да би у јулу износила 3,75 процената.
Грубишић за Спутњик каже да је за почетак битно преокренути тренд. Инфлација засад јесте заустављена, али на високом нивоу.

Пролазно време

„Мислим да када се преокрене тренд и када будемо већ у неком 'пролазном времену', када се види да се она спушта и када неки други екстерни фактори, на које централне банке не могу да утичу, доприносе стабилизацији ситуације на тржишту, онда ће се зауставити даље подизање каматне стопе“, каже наш саговорник.

А то пролазно време је, судећи према речима гувернерке НБС Јоргованке Табаковић крај ове године када би инфлација требало да буде око девет одсто.
„Знатнији пад инфлације очекујемо у другој половини ове године, тако да би крајем године требало да буде двоструко нижа него почетком ове године. Враћање инфлације у границе циља очекујемо средином 2024, што је такође раније од оцене из новембарске пројекције“, рекла је она на минулом Копаоник бизнис форуму.
CC0 / Pixabay / После заустављања инфлације она би у другој половини године требало да почне да пада
Економија - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
После заустављања инфлације она би у другој половини године требало да почне да пада
По оцени Грубишића, централне банке ће бити јако опрезне приликом спуштања референтних каматних стопа, али би до заустављања раста ипак требало брже да дође. Он то објашњава и чињеницом да је НБС већ успорила са растом референтне каматне стопе коју је уместо за половину процентног поена као раније, повећала за четвртину. Вероватно ће тако бити и до краја године, под условом да се не деси нешто што би пореметило овај тренд, а изван је моћи утицаја централне банке.

Банке се спремају за раст ненаплативих

На питање да ли су се људи који имају кредите са овим 12. повећањем референтне камате ипак исцрпли досадашњим растом камата и можемо ли очекивати раст броја ненаплативих кредита, он то сматра прилично извесним.
Према подацима Удружења банака Србије, досадашњи раст камата није утицао на повећање броја ненаплативих кредита. Оних са кашњењем у отплати било 2,8 одсто кредита, што је мало и слично је стању из 2019. године, пре пандемије ковида. Ипак, ова ситуација која траје је , сматра наш саговорник, исцрпљујућа за кућне буџете задужених грађана.
„За очекивати је. Банке се већ спремају за то са својим нивоом капитала, резервисањима капитала и свим оним што оне морају да раде да би задржале стабилност тржишта. Спремају се за тај благи раст лоших потраживања и рекао бих да је већ скоро извесно да ће то у неком брзом периоду уследити“, сматра професор банкарства на Београдској банкарској академији.

Рефинансирање кредита

Он је мишљења да ће један број грађана посегнути за коришћењем олакшица које је НБС недавно ставила на располагање пословним банкама и њиховим клијентима у случају проблема са отплатом кредита. Тако је рок за отплату кеш и потрошачких, као и ауто-кредита три године дужи од досадашњег максималног у случају да клијент није у могућности да сервисира месечну рату. Када је реч о стамбеним кредитима, дужницима ће током ове године бити омогућено да рок отплате продуже за пет година.
Грубишић, међутим, сматра да то смањење рате на основу продужења рока отплате кредита неће значајно помоћи онима који су стварно врло угрожени, поготово ако неком падају приходи.
CC0 / / Смањење рате на основу продужења рока отплате кредита неће значајно помоћи онима који су врло угрожени
Кредит - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
Смањење рате на основу продужења рока отплате кредита неће значајно помоћи онима који су врло угрожени
Он то објашњава чињеницом што после рефинансирања разлика у рати није толико велика да би проблем могао да буде решен, већ само да се ситуација мало олакша. Уз то, продужење рока доноси и веће задужење, па на крају бива већа отплаћена сума од првобитно уговорене.

Важна и извесност

Наш саговорник је уверен да ћемо целе ове године гледати високе каматне стопе.
„Ове године биће можда још неког благог повећања, али не по динамици као у прошлој. Нема потребе за даљим тако оштрим повећањем, а следеће године, ако ствари буду ишле у овом смеру, што опет нико не може да гарантује, неће бити нових повећања“, закључио је Грубишић.
Он не сумња да ће кредитно задуженим грађанима бити напорна и следећа година, а олакшање могу да очекују тек када крене спуштање каматних стопа и враћање рате на раније нивое. Ипак, колико год морали да се носе са новим повећањима рата свакако је за њих битна извесност повратка у нормалу у другој половини идуће године, да би могли да планирају и да знају шта им ваља чинити.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала