- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Ко су маршали руске поезије | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2023
Пратите нас
У новом издању емисије „Орбита културе“, између осталог, говоримо о антологији „Тонови маршалата“, акцији „Март, месец српског језика и какве тајне крије наслов “Лењин: пантократор сунчевог Праха” руског писца Лава Данилкина.
Како је са ставом да нема књижевне грађевине на планети у којој није уграђена бар једна руска цигла настала антологија „Тонови маршалата“, избор из руске поезије 20. века, колико је важно да стихове 20 руских великана (међу њима и четири нобеловца) препевају мајстори попут Стевана Раичковића, Боре Ћосића или Николе Бертолина да би звучали као оригинали – о свему томе у „Орбити културе“ разговарамо са приређивачем ове књиге песником Милојем Дончићем, уредником за поезију у издавачкој кући „Равнитељ“.
Какве тајне крије наслов “Лењин: пантократор сунчевог Праха” руског писца Лава Данилкина, недавно објављен у “Службеном гласнику” да ли се у сугестији издавача да је приповедати о вођи револуције исто што и приповедати приче из Хиљаду и једне ноћи наслућују приче које немају крај, да ли је Лењин заиста био велики бициклиста, путник, шаљивџија, спортиста, криптограф, филозоф, како га на језички невероватан начин портретише Данилкин, да ли је Лењин хакер који је срушио историју – све то питамо Петра Арбутину, књижевног критичара и уредника у “Службеном гласнику”
Колико је награда за целокупно стваралаштво подстицајна за подизање личних естетских стандарда, али и за преипситивања и рекапитулацију до сада урађеног – за Спутњик објашњава писац Михајло Пантић, добитник награде „Кочићева књига“ која му је припала за животно дело.
О акцији „Март, месец српског језика“, али и о важности свих тема које афирмишу одговоран однос према језику, свест о важности његовог неговања и очувања разговарамо са Весном Ломпар, предесдницом Друштва за српски језик и књижевност, институције која је један од организатора ове акције.
Ко је приватно био Бата Живојиновић, легендарни глумац чијих је 90 година од рођења обележено отварањем легата у Југословенској кинотеци, зашто овај велики филмски ратник И херој није волео да иде на родитељске састанке, шта се све крије иза савета да у животу играш или главне или споредне улоге - за “Орбиту културе” открива син легендарног глумца Миљко Живојиновић.
Ко су маршали руске поезије | Орбита културе

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала