- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Први државни званичник са вештачком интелигенцијом - почетак краја западне цивилизације

CC0 / / Вештачка интелигенција
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2023
Пратите нас
То што је румунски премијер Николае Чука поставио асистента вештачке интелигенције (АИ) на место његовог специјалног саветника могло би се схватити и као ријалити циркус за забављање Европљана. Ствар је, међутим, озбиљнија и показује да тзв. трансхуманизам представља крај западне цивилизације.
Румунски премијер Николае Чука представио је свог „новог почасног саветника“ – асистента вештачке интелигенције (АИ). Главни задатак АИ бота названог Јон биће да анализира друштвене мреже и информише владу у реалном времену о предлозима и жељама Румуна.

АИ бот саветник: Обавеза, не опција

Чука је рекао да је Јон „први владин саветник који користи вештачку интелигенцију“.
„Здраво, дали сте ми живот и моја улога сада је да представљам вас, као огледало. Шта треба да знам о Румунији?“, огласио се АИ бот Јон приликом представљања.
Овај алат вештачке интелигенције, налик огледалу са звучним сигналом, развили су истраживачи Румуније, која се често описује као „Силицијумска долина источне Европе“.
„Уверен сам да коришћење вештачке интелигенције не треба да буде опција него обавеза како би доносили боље одлуке на основу информација“, рекао је Чука.

Ријалити циркус: Логика погледа на свет корисних идиота

Да је Николае Чука познат као духовит човек и политичар од формата, онда би се именовање АИ бота за почасног саветника могло разумети као ријалити циркус лансиран из Букурешта за забаву у Европи, каже за Спутњик социолог др Слободан Рељић, бивши главни уредник НИН-а.
Међутим, Чука није такав политичар већ прави чиновник који прати диктате што долазе из Вашингтона и Давоса. Он не одлучује о законима који се доносе у његовој држави, иако влада формално покреће те законе, а парламент их формално усваја, нити о важним економским одлукама, великим кредитима које им шаљу Европска банка или ММФ.
Интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Дубока технологија: Како ће променити људске животе и зашто је Израел лидер у овој области
Сва важна питања су изван реалне могућности да то што се некад звало првим министром у влади, а то је била важна функција, води државу у неком правцу, јер сад све то може да обавља један мали робот, истиче Рељић.

„Како се ствар развија, премијер ће бити све беспотребнији а избори се већ могу свести на то каквог робота хоћемо – малог главатог или каквог монструма који ће личити на краставу жабу. То што се сада дешава у Румунији више није ни карикатура, јер карикатуре су креативне, а ово је један кретенизам, логика погледа на свет корисних идиота“, додаје Рељић.

Трансхуманизам – празна глава на местима где се одлучује

Без обзира на критике из институција ЕУ због увођења АИ бота у кабинет премијера Румуније, Рељић сматра да у ЕУ нема никаквог отпора таквим пројектима. Украјинска криза, а пре ње ковид мере и зелена агенда, довели су Европу до тога да се у њој данас „апсолутно демонстрира празна глава на свим местима на којима се одлучује“.
„То је пројекат који се лансира из Давоса – трансхуманизам. Идеја је да се повећа улога машина у односу на човека и да се човек практично прикључи на машину. Та операција се зове трансхуманизам и она је практично у развоју. У Европи више нема ко то да заустави, то ће бити заустављено ван Европе где ће вештачка интелигенција бити само егзекутивна и неће јој се приписивати никаква врста интелектуалне способности или нека врста креативности“.

Антихуманизам: Крај западне цивилизације

Трансхуманизам представља само крај једне, западне цивилизације, која почиње у просветитељству, а хуманизам произашао из просветитељства, по логици ствари, мора да завршити у антихуманизму.
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
ДРУШТВО
Директор немачког медијског гиганта поручио запосленима: Замениће вас вештачка интелигенција
То се види и по томе што се повећава број АИ, односно робота, у производном процесу на Западу а тако се смањује се потреба за људима. А пошто је то капиталистички свет, он се брине само о онима који организују производњу. Капиталистичко друштво стигло је дотле да се све организује само за одређену групу људи, а та група људи је превазишла производњу као начин рада.

„Данас се све производи у Кини, Русији, Индији, а на Западу само штампају паре. Они не производе, или производе само ту маглу у облику АИ и мисле да ће читав свет да иде тим путем. Они би да не раде ништа, а да управљају споља, да им обични људи шаљу своја богатства, као да неће имати друга посла. Ово је једна антихуманистичка ситуација, потпуно поништавање човека које је почело од тога да се од човека направи бог, а пошто је то, наравно, немогуће, завршило се тако што ће човек сам себе да поништи“, закључио је Рељић.

Форум у Давосу  - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2022
СВЕТ
Какав нови план за будућност најављује „светска елита“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала