- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Премијер Грузије: Желе да нас увуку у сукоб са Русијом - нећемо дозволити отварање другог фронта

© Sputnik / Асатур Есаянц / Уђи у базу фотографијаИраклије Гарибашвили
Ираклије Гарибашвили - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2023
Пратите нас
Грузијски премијер Ираклије Гарибашвили сматра да многе спољне силе покушавају да увуку његову земљу у војни сукоб са Русијом.

„У Украјини се очекује још већа ескалација сукоба и многе спољне силе су заинтересоване за отварање „другог фронта“ на територији Грузије. Како другачије објаснити да председник Украјине Зеленски, током сукоба у својој земљи, нађе времена да се обрати хиљадама учесника деструктивне акције у Грузији. То је директан доказ да је тај човек мотивисан да и у нашој земљи нешто промени“, додао је он.

Он је подсетио и на изјаве других украјинских политичара који су изјављивали да треба сменити власт у Грузији и отварити„други фронт“.
Према његовим речима, укључивање Грузије у оружани сукоб са Русијом планирале су одређене спољне силе одавно.

Гарибашвили не сумња да је неколико месеци пре почетка сукоба у Украјини, бивши председник Грузије Михаил Сакашвили послат у Грузију „са сасвим конкретним задатком – да изврши државни удар и увуче Грузију у сукоб у правом тренутку“.
„Ово је реалност“, нагласио је он.
"Знам да је неколико десетина људи дошло из Украјине. Желим да им се обратим апелујем: не гајите илузије и очекивања да ће се овде нешто десити. Ништа се неће десити, браћо. Желим свим борцима у Украјини да се здрави врате породицама, али не наседајте на прљаве провокације. Ми знамо много више него што они могу да замисле. Држава је јака...док је (партија) Грузијски сан на власти, нећемо дозволити отварање другог фронта, то не долази у обзир“, закључио је Гарибашвили.

Протести у Тбилисију

Парламент Грузије је 7. марта у првом читању усвојио прву верзију нацрта закона о страним агентима. Након тога су у Тбилисију почели масовни протести које је полиција растерала сузавцем и воденим топовима. Према подацима Министарства унутрашњих послова, на скуповима 7. и 8. марта биле су приведене 133 особе.
Участники акции протеста у здания парламента Грузии на проспекте Руставели в центре Тбилиси. - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
СВЕТ
Грузијски политичар: Присталице Сакашвилија стигле из Украјине да спроведу „револуционарни сценарио“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала