- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Грузијски политичар: Присталице Сакашвилија стигле из Украјине да спроведу „револуционарни сценарио“

© AP Photo / Zurab TsertsvadzeУчастники акции протеста у здания парламента Грузии на проспекте Руставели в центре Тбилиси.
Участники акции протеста у здания парламента Грузии на проспекте Руставели в центре Тбилиси. - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
Пратите нас
Група присталица бившег грузијског председника Михаила Сакашвилија, која се борила у Украјини на страни Оружаних снага Украјине, стигла је у Грузију да реализује „револуционарни сценарио“, изјавио је потпредседник грузијског парламента Гија Волски.

„Може се тврдити да је одређена група присталица ‘Националног покрета’ и Сакашвилија стигла из Украјине. То су борци који ће се потрудити да, искористивши ту младалачку енергију, овај револуцинарни процес остане актуелан, како би све прерасло у грађански рат, стампедо, конфронтацију“, истакао је представник владајуће партије „Грузијски сан“.

Према његовим речима, ови људи желе да дестабилизују и „одвоје“ Грузију од сопствених интереса. Волски сматра да се за развој ових процеса „користе дезинформације да се против учесника митинга, наводно, примењивала несразмерна сила“.
Парламент Грузије је данас у другом читању већином гласова одбацио предлог закона о страним агентима. Према правилнику, то захтева званично повлачење документа усвојеног у првом читању.

Протести у Тбилисију

Парламент Грузије је 7. марта у првом читању усвојио прву верзију нацрта закона о страним агентима. Након тога су у Тбилисију почели масовни протести које је полиција растерала сузавцем и воденим топовима. Према подацима Министарства унутрашњих послова, на скуповима 7. и 8. марта приведене су 133 особе.
Амерички Стејт департмент позвао је власт у Грузији и демонстранте, који протестују због нацрта закона о страним агентима, на уздржаност. У Вашингтону су истакли да су дубоко забринути због нацрта закона који је, како су рекли, „инспирисан Кремљом“.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков оценио је да нечија рука марљиво покушава да дода антируске елементе у ситуацију у Грузији и додао да Москва помно прати провокације.
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров прокоментарисао је да протести у Грузији подсећају на кијевски Мајдан, а да је процена ситуације коју је изнела Европска унија лицемерна.
Грузијске власти су јуче саопштиле да повлаче предлог закона из парламента, али су опозиционари упозорили да ће се протести наставити. Демонстранти су изнели нове захтеве - смену владе и превремене парламентарне изборе.
Нацрт закона „О транспарентности страног утицаја" предвиђено је формирање регистра невладиних организација, медија и субјеката који добијају средства од стране државе. Иницијатори су саопштили да је реч о блажој верзији закона из 1938. који је на снази у САД, али су опозиција и америчка амбасадорка у Грузији Кели Дегнан саопштили да та два документа немају ништа заједничко. По њиховом мишљењу, предлог закона понавља главне одредбе руског закона о страним агентима.
РФ
 - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
РУСИЈА
Америка отвара и други фронт против Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала