- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Технолошка надоградња људи: Роботски делови тела на видику

CC0 / Pexels/cottonbro studio / Роботска рука
Роботска рука - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2023
Пратите нас
Роботски делови на људском телу надохват су руке, тврде научници. Додатни делови од палца до руке могли би да буду дизајнирани да помогну у јачању наших способности.
Било да је реч о бризи о деци, операцији пацијента или кувању недељног ручка, постоје многе прилике када би људима добро дошао додатни пар руку.

Роботика за повећање продуктивности људи

Тамар Макин, професор когнитивне неурологије на Универзитету Кембриџ, тврди да би такав приступ могао да повећа продуктивност.
„Ако желите додатну руку док кувате у кухињи како бисте могли да мешате супу док сецкате поврће, можда имате опцију да носите и самостално управљате додатном роботском руком“, каже она.
Дени Клод, дизајнер са Универзитета Кембриџ, већ је створио 3Д одштампани палац који може да се дода било којој руци. Он ће тај свој уређај представити и на годишњем састанку Америчког удружења за напредак науке (АААС) у Вашингтону, на панелу „Хомо кибернетикус: моторичко повећање будућег тела“.
Макин тврди да би додатни палац могао да буде од помоћи конобарима који држе тањире или инжењерима електротехнике приликом лемљења, на пример, а други роботски делови тела могу да буду дизајнирани за посебне потребе на радном месту. Тако би додатна рука, на пример, могла да помогне грађевинском раднику да закуцава ексере док држи греду на месту.
„Разговарали смо с хирургом који је заиста био заинтересован за држање своје камере док ради операцију рамена, уместо да то мора да чини његов асистент. Желео је да има потпуну контролу над алатима које користи двема рукама, док истовремено мора да држи камеру“, додаје Макин.
У будућности бисмо тако могли да добијемо целе додатне руке, наочаре које побољшавају вид и друга роботска побољшања која би могла да нас учине јачим и бржим. На крају би таква опрема могла да постане уобичајена, попут наочара.

Киборзи - идеја научне фантастике која се остварује

Идеја о киборзима, бићима која комбинују биолошке и механичке компоненте, није новост. Они су, у научној фантастици, замишљени као људска бића која су измењена вештачким додацима, попут вештачких удова, електронских сензора, имплантата или других технолошких надоградњи. Киборзи такође могу бити створени вештачком интелигенцијом и роботиком, који се користе за побољшање људских способности или стварањем потпуно нових врста хибридних бића.

Концепт киборга се често повезује с футуристичким технологијама и научном фантастиком, али већ постоје примери киборг технологије у медицини и другим подручјима који помажу људима у њиховим свакодневним животима.

Појам киборга су шездесетих година 20. века сковали амерички проналазач Манфред Клунс и британски психолог Нејтан Клајн, како би описали бића која су комбинација биолошких и механичких компоненти. Концепт киборга и идеја о побољшању људских способности путем технологије често су се појављивали у научној фантастици, филмовима и књижевности, пише „Гардијан“.
Уметнички приказ егзопланете - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
ДРУШТВО
Научници у чуду: Где је нестала мистериозна Вулкан-планета и зашто то може да буде велико откриће
Интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Дубока технологија: Како ће променити људске животе и зашто је Израел лидер у овој области
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала