- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Турска о неиспорученим америчким ловцима: Очекујемо да нам врате новац

© Фото : US Air ForceАвиони Ф-16 и Ф-35
Авиони Ф-16 и Ф-35 - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2023
Пратите нас
Турска очекује од САД конструктиван приступ по питању враћања средстава које је уложила у ловце Ф-35, као и по питању предаје пет авиона намењених Ратном ваздухопловству Турске, изјавио је у интервјуу агенцији Анадолија министар одбране Турске Хулуси Акар.

„Настављају се контакти и разговори са Сједињеним Америчким Државама на тему Ф-35. Разматрамо техничка и финансијска питања, док је наш повратак у програм посебна тема. Разматрамо тему враћања или компензације уложеног новца у тај пројекат, а то је велика сума – око 1,4 милијарде долара. Осим тога, у Америци се налази пет наших авиона и ми разговарамо и о њиховој будућности“, рекао је турски министар.

Он је навео да од америчких власти очекује конструктиван и позитиван приступ у решавању датих питања.
Што се тиче искључивања Турске из програма за производњу ловаца Ф-35, Акар је истакао да је ова одлука „неморална, незаконита и да се не може аргументовати“, посебно у погледу духа савезништва унутар НАТО-а.
Коментарисао је и уговор са САД о новим ловцима Ф-16 и модернизацији авиона тог типа који се већ налазе у Турској и поновио да се процес наставља у позитивном правцу.

„Преговори између министарстава су дошли до позитивне тачке, питање је предато америчком Конгресу. Међутим, неки сенатори и новинари су се противили овом споразуму. Чекамо разумну и јасну одлуку америчких власти. Чекамо мирно, јер, наглашавам, имамо и друге опције за куповину авиона“, изјавио је турски министар.

Додао је да је Анкара увек у потпуности и јасно испуњавала своје обавезе унутар НАТО-а и исто то очекује од Алијансе и савезника у односу према њеним интересима и потребама.
Анкара је октобра 2021. године изјавила да жели да купи авионе Ф-16. То се десило након што је Турска искључена из америчког програма за производњу ловаца пете генерације Ф-35, јер је куповала од Русије ракетне системе С-400.
Лист „Вол стрит џурнал“ је у јануару писао да ће америчка администрација затражити од Конгреса одобрење за испоруку 40 ловаца Ф-16 и комплета за модернизацију 79 авиона који су већ у саставу турског наоружања. Лист „Хуријет“ је писао да ће продаја Ф-16 зависити од одобрења турских власти да Шведска и Финска уђу у НАТО.
Амерички ловци - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2023
СВЕТ
Анкара може одустати од куповине америчких Ф-16 у корист руских или кинеских ловаца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала