Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

ЕУ коначно схвата да нема дијалога ако нема ЗСО?

© Sputnik / Дејан СимићПлакати у Северној Митровици
Плакати у Северној Митровици - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
Пратите нас
Ако Европска унија има искрену жељу да заиста формира ЗСО по споразуму из Брисела онда треба тако и да каже, а не да Приштини нуди нове моделе, а нама да говори да разумеју да нема напретка у дијалогу без ЗСО на коме Београд инсистира, каже Перко Марковић и з Центра за националну политику.
Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да без формирање Заједница српских општина (ЗСО) нема даљег напретка у дијалогу Београда и Приштине нити напретка у прихватању европског плана за нормализацију односа две стране, али и да није циљ да неко победи или изгуби већ да је циљ је да се тражи вин-вин ситуација и да би се тиме отворила европска врата за Србију.

Коју ЗСО заступа ЕУ

Перко Перковић из Центра за националну политику на питање да ли је Европа напокон прихватила оно о чему Београд упорно говори -да нема напретка у даљем дијалогу без ЗСО констатује да Лајчак контрадикторан јер нама сервира једну причу о ЗСО, док у Приштини представља њене нове моделе.
„Бриселски споразум и процес у коме се Србија налази неодољиво подсећа на Минске споразуме и оно у чему се нашао руски народ и руско руководство. Све гаранциије Запада испостављају се као куповина времена за руководство Приштине,“ каже Марковић.
Међутим, Београд, како истиче наш саговорник, неће одустати од својих црвених линија које кажу да било каквог споразума не може да буде пре него што се у потпуности не испоштују Бриселски и Вашингтонски споразум.
„Нама не треба нов модел, нити нови статут ЗСО, ни нови начин како ће се ЗСО формирати, с обзиром да првих неколико чланова Бриселског споразума апсолутно објашњава и правно обавезује начин на који она треба да се спроведе,“ подсећа Марковић.
Ми се, додаје он, у овој причи због тога налазимо у инфериорном положају, јер је очито да Запад има пристрасност ка једној страни, а то нисмо ми.
„Међутим, ми морамо да преговарамо, јер немамо алтернативу али у тим преговорима ћемо се апсолутно држати наших црвених линија, а то су да прво мора да се спроведе Бриселски споразум, да нема чланства Косова у УН и да нема никакве врсте међусобног признања,“ напомиње наш саговорник.
Шта је вин-вин ситуација
С обзиром да је Лајчак рекао и да циљ споразума није да неко победи или изгуби већ да је циљ је да се тражи вин-вин ситуација, Марковић каже да посредник ЕУ покушава да код нас купи време и да од нас исфорсира да се обавежемо према неком споразуму а да он као гарантује да ће ЗСО бити формирана.
„Ми када смо дошли на преговоре у Брисел знали смо да од ЕУ не можемо да очекујемо ништа нормално већ да смо у ситуацији где ћемо морати да правимо неку врсту концесије која ће нам се мање или више допадати. И ми се боримо да нам се оне више допадну и да не нанесу штету нашим црвеним линијама. Ако споразум буде такав у том смислу, ако уговор буде такав да испоштује нас а да га прихвати и Приштина, то би онда могло да значи неки вин-вин ситуацију о којој Лајчак говори. Али у принципу та његова реченица звучи као врста дипломатске реторике која треба да послужи да се омекша наратив у јавном дискурсу према ЕУ и преговарачком процесу,“ закључује Марковић.
Мирослав Лајчак борави у дводневној посети Београду уочи састанака представника Београда и Приштине у Охриду 18. марта.
Александар Вучић и Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
СРБИЈА
Лајчак стигао у Београд да нас приволи на ревидирану ЗСО?
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
СРБИЈА
Курти: Проучавамо 15 модела за формирање ЗСО које је предложио Лајчак
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала